Байден назвав рабство «первородним гріхом Америки»

Рабство є «первородним гріхом Америки». Про це заявив у своїй заяві президент США Джозеф Байден.

«Понад 400 років тому двадцять поневолених африканців були насильно привезені на береги території, що згодом стане Сполученими Штатами, – йдеться у заяві. – Ще мільйони були вкрадені та продані у наступні століття, що стало частиною системи рабства, яка є первородним гріхом Америки».

Білий дім опублікував цю заяву на знак визнання зусиль щодо проголошення 20 серпня Днем пам’яті жертв рабства у США.

Сенатор США Елізабет Уоррен та конгресмен Ел Грін минулого року представили спільну резолюцію про започаткування Дня пам’яті жертв рабства.

Протягом 17 та 18 століть мільйони людей були викрадені з Африки та примушені до рабства в американських колоніях для вирощування товарних культур, таких як тютюн та бавовна. До середини 19 століття експансія на Захід і рух за анулювання рабства в США викликали запеклі дебати, які розділили націю в кровопролитній Громадянській війні.

Хоча перемога Півночі звільнила мільйони поневолених людей по всій Америці, негативна спадщина рабства продовжувала існувати, у тому числі у формі расизму та дискримінації, які продовжують бути серйозною проблемою і сьогодні.

«Рік тому мені випала велика честь підписати закон про встановлення Дня визволення рабів як національне свято – першого нового федерального свята після встановлення Дня Мартіна Лютера Кінга майже 40 років тому, – йдеться у заяві. – Цей день знаменує і довгу, важку ніч рабства та підпорядкування, і обіцянку майбутнього світанку».

Байден назвав нове свято «днем глибокого значення і сили, яке нагадує нам про нашу незвичайну здатність зцілюватися, сподіватися і ставати кращою версією себе після найболючіших моментів».

«Великі країни не ігнорують найболючіші моменти. Вони долають їх, стаючи сильнішими. Саме це має продовжувати робити наша велика країна», – заявив президент.

За словами Байдена, замало просто відзначати нове свято. «Звільнення рабів стало початком, а не закінченням роботи Америки щодо виконання обіцянки гарантувати рівність. Щоб віддати данину поваги до справжнього значення Дня визволення рабів, ми не повинні заспокоюватися, поки не виконаємо обіцянки Америки для всіх американців», – йдеться у заяві.

Президент заявив, що його адміністрація використовує загальноурядовий підхід для просування рівності та расової справедливості та усунення наслідків системного расизму, які відчувають чорношкірі громади. Президент нагадав, що адміністрація реалізувала ініціативи щодо розширення економічних можливостей для чорношкірих сімей, надала підтримку коледжам та університетам, в яких традиційно навчаються чорношкірі студенти, а також зробила важливі кроки щодо захисту виборчих прав, реформи поліції та розширення доступу до правосуддя.

«Це день урочистостей, освіти та дій. Наголошуючи на День звільнення рабів, моя адміністрація продовжить роботу з викорінення нерівності в нашій країні та інститутах та забезпечення справжньої свободи та справедливості для всіх», – резюмував президент США.



Ілюстративне фото: скриншот з фільму “12 років рабства”

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *