ВООЗ рекомендує провести цільову вакцинацію від віспи мавп

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує провести цільову вакцинацію тих, хто контактував з людиною, інфікованою віспою мавп, а також осіб, які зазнають високого ризику зараження: медичних працівників, співробітників медлабораторій та тих, хто має кілька статевих партнерів.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Як повідомив на брифінгу голова ВООЗ Тедрос Гебрейєсус, вже зареєстровано 18 000 випадків зараження віспою мавп у 78 країнах світу. Більш як 70 відсотків зареєстрованих випадків зараження посідає Європейський Союз, 25 відсотків – країни Америки. П’ятеро мавп, що заразилися віспою, померли.

У Канаді, Європейському союзі та США для використання проти віспи мавп офіційно схвалено вакцину MVA-BN. Дві інші, LC16 та ACAM2000, в цей час знаходяться на стадії оцінки ефективності.

«Нам все ще не вистачає даних про ефективність вакцин від віспи мавп, як і про те, скільки може знадобитися доз. Ось чому ми закликаємо всі країни, які використовують вакцини, обмінюватись даними», – сказав голова ВООЗ.

Наразі фахівці ВООЗ працюють над створенням дослідницької бази, яку країни зможуть використати для більшого розуміння того, наскільки ефективними є ті чи інші вакцини. Тедрос Гебрейєсус підкреслив, що вакцинація не дає миттєвого захисту від інфекції та процес адаптації організму може тривати кілька тижнів.

«Це означає, що щеплені повинні продовжувати вживати заходів для свого захисту, а також уникати тісних контактів, у тому числі статевих, з іншими людьми, які хворіють або схильні до ризику зараження віспою мавп», – підкреслив він.

Хоча 98 відсотків випадків зараження припадає на чоловіків, які мають статеві контакти з чоловіками, заразитися віспою мавп може будь-яка людина, яка мала фізичний контакт із носієм інфекції. Діти, вагітні жінки та люди з ослабленим імунітетом схильні до ризику особливою мірою.

Віспа мавп може поширюватися в домашніх умовах при тісному контакті між людьми, наприклад, при обіймах та поцілунках, а також через рушники або постільну білизну.

Консультант ВООЗ Енді Сіл пояснив, що поки що віспа мавп не можна класифікувати як інфекцію, що передається статевим шляхом, оскільки вчені не знають, наскільки значну роль при передачі відіграє обмін рідини.

«Інфекція передається при тісному контакті зі шкірою, як у випадку герпесу, тому ми не можемо стверджувати, що використання презерватива може запобігти зараженню», — сказав Енді Сіл.


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

2 thoughts on “ВООЗ рекомендує провести цільову вакцинацію від віспи мавп

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *