Війна в Україні завдає тяжких збитків природі

Горять ліси, у тому числі в заповідниках, гинуть тварини, руйнуються промислові об’єкти, склади та фабрики з небезпечними речовинами, починаючи з розчинників та закінчуючи аміаком та пластмасами.

Це лише деякі приклади небезпечних екологічних наслідків війни в Україні та не тільки в ній», — передає Центр новин ООН.

Збройні конфлікти всюди у світі призводять до тяжких наслідків для довкілля. Вчора, 6 листопада в ООН відзначали Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів.

Екологічні наслідки війни в Україні

Під егідою Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) було проведено попереднє дослідження щодо впливу війни в Україні на екологічну систему. Його автори повідомляють про забруднення повітря, води та ґрунтових ґрунтів, пожежі в лісах та небезпечні військові відходи. Вони дійшли висновку, що наступне покоління українців та їхніх сусідів житиме «з токсичною спадщиною» нинішньої війни не один десяток років.

За даними ЮНЕП, внаслідок вторгнення РФ в Україну в лютому цього року збитки завдано багатьом регіонам країни. Йдеться, зокрема, про інциденти на атомних електростанціях, на об’єктах енергетичної інфраструктури, включаючи резервуари для зберігання нафти, пошкоджені нафтопереробні заводи, бурові платформи, газові об’єкти та розподільчі трубопроводи, шахти та промислові об’єкти, а також підприємства агропромислового комплексу. Все це призвело до забруднення повітря, а також забруднення ґрунтових та поверхневих вод.

Значних збитків завдано інфраструктурі водопостачання, включаючи помпові станції, очисні та каналізаційні споруди. Експерти повідомляють про викиди небезпечних речовин внаслідок вибухів на складах агропромислового комплексу, на заводах із виробництва добрив та азотної кислоти. Є також повідомлення про напади на кілька великих тваринницьких ферм, що призвели до загибелі тисяч голів худоби та птиці. Пошкоджено багато промислових об’єктів, складів і фабрик, де в ряді випадків знаходилися небезпечні речовини, починаючи з розчинників і закінчуючи аміаком і пластмасами.

У багатьох міських районах розбір зруйнованого житла також пов’язаний із проблемами, оскільки в уламках будинків можуть опинитися такі небезпечні матеріали, як азбест.

Супутникові знімки показують значне зростання кількості пожеж у заповідниках та природоохоронних територіях, а також у лісових масивах. По всій країні накопичуються великі обсяги військових відходів, включаючи знищені військові транспортні засоби.

Ще до початку повномасштабної війни у ​​лютому цього року з ЮНЕЄП повідомляли про те, що Донбас перебував на порозі екологічної катастрофи через забруднення повітря, ґрунту та води внаслідок розривів великої кількості боєприпасів та затоплення промислових підприємств. Цей регіон і до конфлікту вважався одним із найзабрудненіших у світі — тут майже двісті років ведеться інтенсивний видобуток вугілля, працюють великі металургійні та хімічні підприємства, і в ґрунті накопичилися токсичні відходи цих виробництв.


За останні двадцять років ЮНЕП проводила оцінки екологічних наслідків конфліктів в Афганістані, Колумбії, ДР Конго, Косово та на Балканах, в Іраку, Лівані, на окупованих палестинських територіях, у Сомалі, Південному Судані, Судані та Сирії. Всі ці країни зазнали серйозних екологічних збитків внаслідок воєнних дій.

Втрати у війні підраховували за кількістю вбитих та поранених солдатів та мирних жителів та зруйнованих об’єктів інфраструктури. Часто про шкоду навколишньому середовищу навіть не замислювалися. А тим часом росіяни нерідко вдавалися до руйнувань та експлуатації природних об’єктів як тактики ведення війни, і наслідки цього вже позначалися на добробуті та стані здоров’я не одного покоління українців.

У Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів в ООН знову закликали забезпечувати захист природи та не допускати її нещадної експлуатації та деградації.

Міжнародне право захищає природу під час війни

В ООН нагадують, що природне середовище перебуває під захистом міжнародного гуманітарного права. Так, Протокол I до Женевських конвенцій забороняє «застосовувати методи або засоби ведення військових дій, які мають на меті заподіяти або, як можна очікувати, завдати великої, довготривалої та серйозної шкоди природному середовищу.

Римський статут 1998 року, який заснував Міжнародний кримінальний суд, встановлює, що заподіяння великої, довгострокової та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу порушення принципу пропорційності є воєнним злочином. У Римському статуті йдеться, що не можна використовувати як зброю проти цивільного населення доступ до води. Забруднення або руйнування джерел води загрожує найважчими наслідками для здоров’я та виживання цілих громад. Міжнародне право забороняє руйнувати сільськогосподарські угіддя та споруди для постачання населення питною водою.


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *