Долар продовжить обганяти євро – аналітики

За свою двадцятирічну історію євро є другою за популярністю валютою у світових валютних резервах, а щоденний обіг євро/долара є найвищим серед валют на світовому ринку в 6,6 трильйона доларів США на день.

Євро втрачає позиції щодо долара на тлі агресивної кампанії з боротьби з інфляцією, яку проводить Федеральна резервна система США, а також ширших глобальних зривів, спричинених російським вторгненням в Україну.

Чи впаде євро ще більше?

Так, — вважають деякі економісти до 0,95 дол. Аналітики інвестиційної компанії Allianz Global Investors вважають, що в короткостроковій перспективі долар продовжить обганяти євро, хоч і повільнішими темпами.


Інфляція знову б’є рекорди у світі

Експерти прогнозують, що показники тільки зростатимуть. У Європі це зумовлено переважно зростанням цін на енергоносії та падінням валюти.

Річна інфляція США переступила 9-процентний рубіж. Споживчі ціни не зростали так швидко з грудня 1981 року. Очікується, що на засіданні наприкінці місяця Федеральна резервна система країни продовжить посилювати кредитно-грошову політику та підвищить ставку як мінімум на 50 пунктів. Це торкнеться не лише місцевих фінансових організацій, а й світових систем, а також цін на нафту.

У сусідній Канаді інфляція може піднятися понад 8% вже наступного тижня. Це близько до максимуму за чотири десятиліття. Прогнози озвучили у Центробанку країни. Уряд заявив, що значний внесок у ситуацію зробив російсько-український конфлікт. Але економісти вважають, що роль відіграли й інші фактори, включаючи пандемію та порушення ланцюжків постачання.

Атіф Кубурсі, економіст: — Основний тягар інфляції понесуть люди з низькими зарплатами, ті, хто живе на фіксовані доходи, та пенсіонери. Їхній дохід навряд чи буде скоригований з урахуванням інфляції.

Небувалих розмірів досягла інфляція у Туреччині – понад 80%. Дорожчає все: від продуктів до житла. Тури подорожчали щонайменше на третину.

Інфляція у Європі

У червні інфляція у регіоні зросла до максимуму за історію підрахунків. Найсильніше – у країнах Балтії. В Естонії зростання цін у річному порівнянні було найшвидшим у зоні євро і склало 22%. За нею слідують Литва та Латвія. Там ситуація краща на кілька пунктів. Для порівняння: в Італії інфляція лише на рівні 8,5%. Стійке зростання цін у регіоні викликане головним чином подорожчанням енергоносіїв.

У рамках кампанії тиску на РФ 27 країн Європейського Союзу вирішили відмовитися від російської нафти, тоді як Москва різко скоротила газові потоки. Це підвищило витрати для європейців, які ще повністю не оговталися від економічних наслідків пандемії.

— Долар вважається безпечною гаванню, і він набрав сили, враховуючи нестабільнішу позицію європейської економіки», — написавши головний економіст RSM Джо Брусуелас.

Деякі експерти вважають, що слабка валюта эвро є ознакою сповільнення економічного зростання Європи.


З падінням євро «стає все очевиднішим, що зона євро прямує до рецесії, навіть якщо фінансові умови погіршилися більше, ніж у США чи Японії». Про це написав у Twitter головний економіст Інституту міжнародних фінансів Ін Брукс.

«Сильний долар призводить до зниження цін на світові товари, оскільки ціни на більшість товарів встановлюються в доларах», — сказав Хетфілд, виконавчий директор Infrastructure Capital Management. «Ми очікуємо, що інфляція почне суттєво знижуватися восени, оскільки ціни на товари відбиваються в індексах цін».

Динаміка валюти також може принести користь американцям, які подорожують за межі зони євро. За останній місяць долар США також зріс стосовно мексиканського песо, канадського та австралійського доларів та південнокорейської вони.

Світлина з відкритих джерел.

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *