Екстремальна спека в Каліфорнії: тисячі людей евакуйовано через лісові пожежі

У критичному стані опинилося найбільше водосховище США.

Десятки мільйонів американців цього тижня зазнали екстремально високих температур: у суботу знову було побито температурний рекорд, тоді як у Каліфорнії спека стала причиною лісових пожеж.

У ряді штатів температура повітря тримається лише на рівні від 37 до 41 градуса.

Велика лісова пожежа спалахнула у п’ятницю, 22 липня, у Каліфорнії неподалік національного парку Йосеміті, де під загрозою опинилися унікальні гігантські секвої.

За даними Каліфорнійського департаменту лісового господарства та протипожежного захисту (Cal Fire), до вечора неділі вогонь охопив 6314 гектарів, що становить понад половину площі Парижа, і було локалізовано на нульовий відсоток. Десять будівель було зруйновано, ще п’ять пошкоджено. За даними Департаменту лісового господарства та протипожежного захисту Каліфорнії, станом на суботу, 23 липня, вогонь було локалізовано на 0%.

В останні роки Каліфорнія та інші райони на заході США страждають від потужних лісових пожеж, що швидко поширюються, пожежі викликані багаторічною посухою і зміною клімату. Дві найруйнівніші пожежі за всю історію спостережень припали на 2020 та 2021 роки, коли згоріло понад 2,75 мільйона гектарів лісу.

Раніше пожежа знищила сотні розкішних особняків у Каліфорнії. На Середньому Заході також очікуються сильні грози із потенційним руйнівним вітром, сильним градом та торнадо», — повідомили у Національній погодній службі.


ОБМІЛІЛО НАЙБІЛЬШЕ ВОДОСХОВИЩЕ

На історичному мінімумі знаходиться рівень води у найбільшому водосховищі США. Його кордони відстежили за супутниковими знімками НАСА. Зараз водоймище заповнене на 27%. У такому стані водосховище було навесні 1937 року, під час першого заповнення.

Це наочний приклад впливу зміни клімату», — вважають фахівці. Зазначимо, що цю воду використовують жителі семи американських штатів, а також частина населення Мексики.

Річард Сігер, дослідник: — Через підвищення температури потреба у воді для вирощування сільськогосподарських культур та для використання людьми зростає, але та вода, яка мала потрапити у водойму, пішла на інші цілі.

Франція та США планують визначити рівень прісноводних водойм на Землі

Голова Національного управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) Білл Нельсон заявив про те, що спільну місію США та Франції SWOT буде запущено вже у листопаді цього року.

У ході місії «Топографія водойм на поверхні та океану» вперше буде визначено рівень прісноводних водойм на Землі.

Крім того, проєкт покликаний у більш широкому розумінні з високою точністю визначити рівень Світового океану, а також краще зрозуміти механізми колообігу води в природі та покращити контроль за водними ресурсами на планеті. За словами Нельсона, ці вимірювання разом з наявними даними дозволять створити тривимірний макет у рамках проєкту «Центр інформації про Землю», який буде доступний онлайн.



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *