Масштабний обшук у будинку Трампа: що саме шукали співробітники ФБР

У особняку колишнього президента США Дональда Трампа Мар-а-Лаго у Флориді пройшов масштабний обшук — 100 співробітників ФБР багато годин шукали секретні документи, зламавши навіть особистий сейф колишнього президента. Що за документи та які ще звинувачення висунуто Трампу?

ФБР шукали документи, пов’язані з ядерною зброєю», — пише The Washington Post, посилаючись на власні джерела.

«Секретні документи щодо ядерної зброї були серед предметів, які агенти ФБР шукали в резиденції колишнього президента», — йдеться у матеріалі. Джерела видання не уточнили, яку інформацію шукали агенти та чи стосується вона зброї, що належить США чи будь-якій іншій країні. Джерела також не повідомили, чи знайшли дані матеріали.

Достеменно відомо лише те, що обшук в маєтку Трампа пройшов 8 серпня. Можливо, йдеться про документи, які Трамп міг взяти з Білого дому після приходу до влади чинного американського президента Джо Байдена. Експерти із секретної інформації, які розмовляли з виданням, повідомили, що обшук викликаний серйозною заклопотаністю американського уряду, що документи, які нібито незаконно зберігаються у Трампа, можуть потрапити в чужі руки.

Тим часом The New York Times з посиланням на джерело, яке знає подробиці, повідомляє, що рейд проведено з метою виявлення документів, пов’язаних з однією із найзасекреченіших програм США. Ще два джерела, знайомі з деталями, заявили, що, на думку слідчих, документи, що розшукуються в Мар-а-Лаго, мають конфіденційний характер і стосуються питань національної безпеки.

Будинок колишнього президента країни у США обшукувався вперше.


Може юридичне полювання?

Прокуратура штату Нью-Йорк, яку очолює ставлениця демократів Летиція Джеймс, порушила справу про фінансові махінації компаній, що повністю або частково належать сімейству Трампів. У прокуратурі стверджують, що керівництво цих компаній завищувало вартість готелів та гольф-клубів з метою отримання кредитів (мабуть, під заставу цієї нерухомості) і занижувало ту ж вартість, звітуючи перед податковим управлінням, щоб сплачувати менше податків.

Замість того, щоб розбиратися з керівництвом компаній, прокуратура викликала вчора на попереднє слухання до суду особисто Дональда Трампа, який відмовився відповідати на запитання згідно з 5 поправкою до американської Конституції. Трамп назвав те, що відбувається, «полюванням на відьом, яке ведуть прокурори-демократи».

Усе це викликало різку критику щодо американських юридичних органів. Губернатор Флориди Рон Де Сантіс заявив, що США перетворюються на бананову республіку і що ФБР використовують для репресій проти противників панівного режиму.

За повідомленнями американської служби новин Fox News, генпрокурор США Меррік Гарланд і начальник ФБР Кріс Рей після повідомлень про обшук у Мар-а-Лаго і виклик Трампа до суду стали отримувати погрози на свою адресу, в основному в соціальних мережах. До них приставили посилену охорону, хоча всі загрози в основному публікуються в соціальних мережах і мають явно емоційний характер.



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

1 thought на “Масштабний обшук у будинку Трампа: що саме шукали співробітники ФБР

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *