Найпрестижніші університети США — 2022

Найкращі університети США — свіжий рейтинг 2022 року.

У Сполучених Штатах налічується понад 4000 університетів та коледжів. Коледжі та університети Сполучених Штатів мають найбільшу кількість іноземних студентів. Найкращі університети США – це ті, що називаються Лігою Плюща – в т.ч. Гарвардський університет, Єль, Стенфорд.


Найпрестижніші університети США — перелік

Коли в розмові виникає тема навчання за кордоном, першим варіантом, який згадують усі, є Сполучені Штати. Причина очевидна — найкращі університети США знаходяться в авангарді світових рейтингів, таких як QS, US News і Shanghai List. ВНЗ США характеризуються високоякісною освітою та високою репутацією серед науковців та роботодавців, публікують інноваційні дослідження та залучають безліч кандидатів – не лише зі США, а й з усього світу.

Великою популярністю серед абітурієнтів за кордоном користується також Ліга Плюща, об’єднання 8 елітних університетів США (докладніше про організацію можна прочитати в «Ліга Плюща: що це?»). Більшість із них (за винятком Корнелльського університету) були засновані за часів колоніалізму. Давні традиції та висока якість викладання цінуються студентами, які масово подають документи до університетів, пов’язаних з Лігою Плюща. Їх приваблює широкий вибір курсів, гнучкість програм і величезні бюджети, які дозволяють фінансувати дослідження в університеті та заняття з видатними професорами у своїх галузях.

Ось найкращі університети США 2022 року (не тільки з Ліги Плюща):

МІТ

Рейтинг університетів США починається з Массачусетського технологічного інституту (MIT), який, за даними QS, є лідером не тільки в США, а й у світі (в інших рейтингах він не спускається нижче п’єдесталу). Місія університету полягає насамперед у поширенні знань у галузі техніки, технологій та науки, які можуть зробити світ кращим. На момент свого заснування в 1861 році Массачусетський технологічний інститут був невеликою спільнотою тих, хто розв’язує проблеми та ентузіастів науки, які прагнули використати свої знання на благо світу. Сьогодні це найкращий університет США, який об’єднує понад 5500 викладачів і майже 12 тис. студентів та аспірантів. Массачусетський технологічний інститут розділений на п’ять шкіл (+ коледж комп’ютерної техніки Шварцмана). У рейтингу університетів США особливо цінуються MIT School of Engineering і Sloan School of Management. Університет також пропонує високоякісні програми з економіки, психології, біології, хімії, наук про Землю, фізики та математики.

Плата за навчання в MIT становить ~ $57 000, але лідер рейтингу університетів США проводить набір за принципом need-blind. Це часто означає нульові витрати на навчання. Див. «Need-blind – що це?» Докладніше.

Гарвард

Що стосується американських університетів, то Гарвард, заснований у 1636 році, є найстарішим у т.зв. Лізі Плюща. Перегляньте поради абітурієнтам: як потрапити до Гарварду? Це один з найбільш впізнаваних ВНЗ у світі. Посідає високі позиції у світових рейтингах – 1 місце та 5 місце за QS згідно Shanghai List та US News. Бувши приватною дослідницькою установою, Гарвард має понад 100 дослідницьких центрів на кампусі. Цей університет у США включає 13 шкіл та інститутів, серед яких найкращі школи світу (за QS by Subject): медичні, юридичні та бізнесу.

Плата за навчання в Гарварді становить приблизно 52 000 доларів США, але, як і в Массачусетському технологічному інституті, набір абітурієнтів здійснюється наосліп. Статистика говорить, що 20% абітурієнтів взагалі не платять за навчання, а для решти середня вартість становить 12 000 доларів.

Стенфорд

Стенфордський університет посів третє місце за рейтингом QS і US News. Він розташований у самому серці Кремнієвої долини та був заснований у 1885 році «для сприяння суспільному благу шляхом здійснення впливу від імені людства та цивілізації». Заклад працює над покращенням здоров’я та добробуту людей у ​​всьому світі шляхом прогресу та застосування знань. Прорив у Стенфорді включає першу успішну трансплантацію легень, дебют комп’ютерної миші та розвиток цифрової музики. Третій найкращий університет у США має один із найбільших університетських містечок із 18 міждисциплінарними дослідницькими інститутами та 7-ма школами:

Вища школа бізнесу;
Школа Землі, Енергетики та Наук про навколишнє середовище;
Вища школа освіти;
Інженерна школа;
Школа гуманітарних наук і наук;
Юридична школа;
Школа медицини.

Плата за навчання в Стенфорді (за квартал) становить 19 000 доларів, але абітурієнти можуть отримати фінансову допомогу на навчання від університету. Зарахування призначається на підставі заяви про матеріальне становище родини майбутнього студента. Цей документ необхідно подати одночасно із заявою на навчання. Студенти у Стенфорді забезпечені житлом на всі чотири роки навчання. Серед видатних випускників Стенфорду – колишній президент США Герберт Гувер, квотербек Зали слави НФЛ Джон Елвей, Сігурні Вівер і гравець у гольф Вудс.

Каліфорнійський університет, Берклі

Що стосується найкращих університетів Сполучених Штатів, Каліфорнійський університет у Берклі (UCB) також займає високі позиції у світовому рейтингу. Він у першій десятці в усіх трьох рейтингах (4, 5 або 9 місце). Цікаво, що це державна установа. Він був заснований в 1868 році. Берклі є одним із 14 членів-засновників Асоціації американських університетів і є домом для кількох всесвітньо відомих дослідницьких інститутів, у тому числі Дослідницького інституту математичних наук і лабораторії космічних наук.

Цікавий факт: Нобелівський лауреат Берклі Ернест Лоуренс винайшов циклотрон, за допомогою якого вчені та дослідники з Берклі відкрили 16 хімічних елементів періодичної системи.

Берклі має 14 шкіл і коледжів, в т.ч Школу оптометрії, Вищу школу журналістики, Школу бізнесу Haas, Інженерний коледж та Школу права. Освітня пропозиція там справді багата: понад 350 різноманітних програм.

Як і в інших престижних університетах США, UC Berkeley стягує досить високу плату за навчання. Це приблизно 21 тисяча доларів за семестр. Іноземні студенти вони можуть подати заявку на привабливі внутрішні (присуджені на певних факультетах) або зовнішні (від різних організацій) стипендії.

Єль

Єль, як і Гарвард, належить до легендарної Ліги Плюща, яка об’єднує найкращі американські університети. Цей навчальний заклад відомий своїми театральними та музичними програмами в Єльській школі драми. Серед курсів з найвищим рейтингом, серед інших, вивчення історії або права. Окрім Єльського коледжу та Єльської вищої школи мистецтв і наук, університет має 12 шкіл (наприклад, Школа навколишнього середовища). Студенти можуть користуватися глобальними можливостями навчання, від навчання за кордоном до проведення міжнародних стажувань і цільових досліджень.
Плата за навчання в Єльському університеті становить близько 62 000 доларів США, але це один з університетів США, який пропонує іноземним студентам набір за потребами. Це означає великі шанси суттєво скоротити або повністю скасувати витрати, пов’язані з наукою.

Принстон

Принстонський університет, заснований у 1746 році і є 4 найстарішим ВНЗ у країні та другим за якістю навчання у Лізі Плюща (після Гарварду). У т. зв Шанхайському списку (що включає найкращі університети США та світу) займає 6 місце. Заклад пропонує першокласні академічні ресурси, від спеціалізованих бібліотек до найсучасніших лабораторій і навіть художнього музею на території кампусу. Колекція Музею мистецтв Принстонського університету налічує понад 100 000 робіт. Найпопулярнішими напрямками навчання в Принстонському університеті є соціальні науки, інженерія, інформатика, науки про життя та біомедичні науки, державне управління та професії соціальних послуг.

Плата за навчання в Принстонському університеті становить ~ $57 000.

Університет Пенсільванії

Університет Пенсільванії (UPenn) є частиною престижної Ліги плюща. За даними QS і US News, він посідає 13 місце серед найкращих університетів світу. Цікаво, що UPenn був заснований у другій половині XVIII століття самим Бенджаміном Франкліном – одним із батьків-засновників Сполучених Штатів. Університетська спільнота там дуже активно залучена до соціальних та громадських ініціатив місцевого та глобального характеру. З цієї причини було засновано Netter Center – це організація, яка об’єднує людей, які хочуть реально вплинути на покращення умов життя та сталу політику не лише на території кампусу, а й за його межами.

Як і решта університетів США, що входять до Ліги Плюща, UPenn стягує приблизно 56 000 доларів США за навчання. Заяву про отримання грошової допомоги слід подавати одночасно із заявою про вступ на навчання – пізніше це зробити неможливо.

Університет Брауна

Університет Брауна — ще один університет, який входить до Ліги Плюща — асоціації, визнаної провідною не тільки в США, але і в усьому світі. Серед складових, які варто відзначити в Університеті Брауна, – дослідження та індивідуальний підхід до студентів. Перш за все, академічна спільнота (як викладачі, так і їхні студенти) зосереджена на важливих проблемах сучасного світу – в т.ч. про використання нанотехнологій у лікуванні раку та отриманні енергії. По-друге, університет пропонує гнучкий режим навчання в малих групах – близько 70% класів мають менше ніж 20 студентів! Все це позитивно впливає на якість викладання в Університеті Брауна.

Це заклад, який замикає наш рейтинг університетів США. Вартість навчання там становить приблизно 62 000 доларів.

Як виглядають заняття в ВНЗ США?

Гарвард
Освітні пропозиції Гарварду справді вражають – понад 3700 курсів на рівнях магістратури, бакалаврату та докторантури. Університет також пропонує міждисциплінарні, одноманітні та MBA навчання. Приклади напрямків:

  • фольклор і міфологія,
  • астрофізика,
  • психологія.

На першому році навчання є загальні (базові) заняття, а на третьому семестрі вибирається спеціалізація. Це рішення пов’язане з обов’язком відвідувати більш поглиблених занять з обраної спеціальності. Це дає велику свободу та можливість самостійно обирати теми.

МІТ
Массачусетський технологічний інститут складається з 30 факультетів, які пропонують багатий і різноманітний вибір курсів, починаючи від гуманітарних наук, медицини та інженерії. Також там є бізнес-школа – MIT Management Sloan School, де проходять навчання МВА. Перелік предметів, які проводяться в рамках певної галузі навчання, зазвичай включається в її опис. Наприклад, на ступінь бакалавра з макроепідеміології ви відвідуєте такі заняття, як у галузі генетики, охорони здоров’я чи біології. Повний список галузей навчання можна знайти на вебсайті MIT на вкладці OpenCourseWare.

Стенфорд
Заняття в Стенфордському університеті мають різні форми – не лише стандартні лекції чи семінари, а й дискусійні секції, тематичні дослідження. Ви можете переглянути список курсів у межах вибраного курсу, клацнувши певний курс на вкладці «Огляд курсів». Для галузі соціології це, наприклад, формальні організації або міський підклас.

Каліфорнійський університет, Берклі
Університет Каліфорнії в Берклі пропонує широку та різноманітну пропозицію бакалаврату, магістратури та подвійного навчання (наприклад, біоінженерії та бізнес-адміністрування), що забезпечує міждисциплінарне навчання. Натиснувши на курс у пошуковому запиті «Академічний путівник Берклі», ви перенаправитесь до подробиць про нього. Наприклад, у галузі аерокосмічної техніки студенти навчаються, серед іншого, з механіки рідини.

Єль
Освітня пропозиція Єльського університету дійсно багата, починаючи від природничих наук і закінчуючи вільними мистецтвами (міждисциплінарними). Існує понад 80 програм бакалаврату на вибір, включаючи:

  • антропологію,
  • нейронауку,
  • когнітивну науку.

На сайті університету працює пошукова система навчання. Натиснувши на один із них і вибравши вкладку «курси», ви можете дізнатися про предмети. Наприклад, для астрофізики це, серед інших «Планети та зірки» та «межі та суперечки в астрофізиці».

Принстон
Заняття в Принстонському університеті індивідуальні, що позначається на ефективності навчання. Студенти залучаються до міждисциплінарних (ліберальних мистецтв) або спеціалізованих досліджень. Класи можуть мати форму лабораторій, досліджень за межами кампусу або групових проєктів. Кульмінацією навчання є бакалаврська або магістерська робота.

Університет Пенсільванії
Університет пропонує понад 100 бакалаврських (традиційних) програм і кілька двоциклових (чотирирічних) програм, щоб здобути подвійний ступінь у двох (із 12 доступних) школах Університету Пенсільванії. Серед доступних курсів можна виділити наступні:

  • азійські мови,
  • стоматологія,
  • правознавство.

Тут доступні як денна, так і заочна форма навчання, причому денна форма навчання в середньому вдвічі популярніша.

Університет Брауна
Університет Брауна складається з понад 40 факультетів (включаючи кафедру біостатистики та кафедру єгиптології та ассиріології). Цікавим рішенням є персоналізований навчальний план, який складається з набору базових та факультативних предметів, обраних на власний розсуд. Приклади напрямків включають, наприклад:

  • прикладна математика,
  • класика,
  • нейронаука.

У вкладці «Голоси студентів» ви можете прочитати історії студентів, які діляться своїми думками про те, що таке наука в Університеті Брауна.

Студентське життя в Америці

Гарвард
Щоб бути в курсі подій у Гарварді, завантажте програму Harvard College Mobile. Це джерело інформації про майбутні події, меню на певний день або важливі оголошення. У кампусах є музеї, бібліотеки та майстерні, щоб розвивати інтереси студентів та/або допомагати їм навчатися. У вільний час ви можете взяти участь у таких заходах, як фотовиставки чи вебінари.

МІТ
Життя в кампусі сповнене спортивних, мистецьких і соціальних заходів. Академічна спільнота бере участь у багатьох цікавих ініціативах, таких як Day of Play (відпустка наприкінці навчального року) або Residential Exploration – серія дисциплін, що стимулюють здорову конкуренцію між кампусами (наприклад, бій на повітряних кульках). Події та традиції в MIT позитивно впливають на якість життя місцевих студентів.

Стенфорд
Немає нарікань на відсутність можливостей знайти нових друзів у Стенфорді. У 81 студентському будинку проживає понад 11 тис. осіб. Широка академічна спільнота отримує користь від безлічі розважальних закладів і оздоровчих програм. Що стосується культурних розваг, то в розпорядженні студентів музеї, художні виставки та музичні виступи. Все це робить навчання в Стенфорді поєднанням веселощів і навчальної роботи.

Каліфорнійський університет, Берклі
Життя в університетському містечку Берклі сповнене заходів і подій. На території університету є ботанічний сад, одна з найвищих годинникових веж у світі чи виставка експонатів єврейської культури. Університетський театр (Cal Performances) регулярно проводить вистави, концерти та танцювальні вистави.

Єль
Єльські студенти мають у своєму розпорядженні бібліотеки, музеї та художні галереї. Щороку в музичній школі організовується близько 200 концертів. У календарі подій також багато цікавих подій, від вебінарів, мистецьких виставок до сольних концертів і кінопоказів. Пропозиція розваг в Єльському університеті широка, тому не тільки навчання, але й студентське життя тут на високому рівні.

Принстон
Календар заходів у Принстоні рясніє цікавими конференціями, кінопоказами, дискусійними панелями, настільними іграми, майстер-класами та тренінгами. Тому студенти, які живуть на кампусі, не повинні нудьгувати. На території університету працюють офіси, які підтримують різні групи, в т.ч Міжнародний центр Девіса (для іноземних студентів) Центр розвитку кар’єри або ЛГБТ-центр. Усі ініціативи, які там здійснюються, спрямовані на користь студентів Принстона.

Університет Пенсільванії
Університет справді різноманітний – представники національних та етнічних меншин складають приблизно 56% усіх студентів. Зручні культурні заклади (включаючи музеї та університетські галереї) є ще одним фактором, який позитивно впливає на студентське життя в Пенсільванії.

Університет Брауна
Широкий вибір житла Брауна гарантує проживання на території кампусу. 100% першокласників та 74% інших студентів проживають у кімнатах чи квартирах (окремих, чи групових). Цікаво, що було вирішено створити т. зв будинки програмування (наприклад, для письменників, латиноамериканців тощо), щоб познайомитися з людьми зі схожими інтересами або місцем походження. Також в університеті організовуються різноманітні заходи – виставки, конференції, майстер-класи, вистави та багато іншого. З розкладом заходів можна ознайомитися на сайті Браунського університету.

Про решту 100 найкращих акредитованих коледжів та університетів США можна почитати ТУТ.

Світлини з відкритих джерел


News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *