Понад 70% американців скоротили свої витрати. Центробанк знову підвищує ставку

Понад 70% американців заявили, що скоротили свої витрати. Про це свідчать дані останнього опитування Некомерційної громадської служби телемовлення.

Третина з опитаних респондентів повідомили, що їхні зарплати стали меншими за останній рік. При цьому інфляція у країні сповільнилася. Якщо за підсумками червня вона становила 8,5%, то у серпні 8,3%. Зупинилося й зростання цін на енергоносії. Тим часом подорожчання харчів стало найістотнішим із 1979 року.


Американський центробанк знову підвищує ставку

Федеральна резервна система (ФРС) США знову підвищила відсоткову ставку на 75 базисних пунктів«, — повідомляє Deutsche Welle.

Найвищий рівень інфляції в США за останні 40 років спонукав ФРС до підвищення процентної ставки, яка тепер перебуває в діапазоні 3,0 – 3,25 відсотка. У такий спосіб американський центробанк намагається стримати зростання інфляції, яка у річному обчисленні трохи знизилася — з 8,5 відсотка у липні до 8,3 відсотка у серпні, але, як і раніше, знаходиться на тривожно високому рівні.

«Ми маємо подолати інфляцію. Я хотів би, щоб існував безболісний спосіб зробити це, але його немає», — заявив голова ФРС Джером Пауелл.

Згідно з поточним прогнозом експертів ФРС, за підсумками 2022 року в США очікується лише мінімальне зростання ВВП у 0,2 відсотка, у червні все ще передбачалося, що зростання становитиме 1,7 відсотка, а березневі очікування становили 2,8 відсотка. У 2023 році експерти ФРС очікують зростання ВВП на рівні 1,2 відсотка.

Нагадаємо, на початку червня центральний банк США оголосив про найбільше підвищення процентної ставки за майже 30 років. Експерти попереджають, що підвищення ставки в США змусить центробанки інших країн піти на аналогічні кроки, а це може спровокувати нове падіння євро.

Хорст Лохель, професор Франкфуртської школи фінансів та менеджменту в Німеччині зокрема говорить наступне: «Інші центральні банки також змушені підвищувати відсоткові ставки, оскільки в їхніх країнах теж є клієнти, принаймні в інвесторських частинах світу. І це загалом вплине на зростання світової економіки. За нинішнього високого рівня інфляції у США та Європі уповільнення економічного зростання для стримування інфляції — це ціна, яку доводиться платити. Але це також має соціальний вплив. Люди незадоволені стрімким зростанням цін».



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

1 thought на “Понад 70% американців скоротили свої витрати. Центробанк знову підвищує ставку

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *