Світові політики віддали данину пам’яті королеві Єлизаветі II

У центрі Лондона приспущені прапори. «Королева мирно померла у замку Балморал», – йдеться у повідомленні Букінгемського палацу. Новина про кончину Єлизавети II засмутила не лише британських підданих. Свої співчуття висловили політики з усього світу.

Коли йдеться про спадщину Єлизавети II найчастіше звучать слова «символ епохи», «непохитна відданість», «служіння нації», — передає Euronews.

За словами голови Євроради Шарля Мішеля, своїм правлінням королева довела важливість цих неперехідних цінностей. «На її очах змінювалося суспільство, але вона була маяком спадкоємності, демонструючи спокій та відданість справі, які надавали сили багатьом», — заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель відзначив внесок королеви у побудову миру в Європі у післявоєнні десятиліття. Канцлер ФРН Олаф Шольц також вказав на її вагому роль у британо-німецькому примиренні, додавши, що він сумуватиме за почуттям гумору Єлизавети II.

Еммануель Макрон назвав Її Величність «другом французького народу» та «людиною з добрим серцем». Вона уособлювала британську націю протягом 70 років, нагадав президент Франції.

У спільній заяві Джо та Джилл Байден говориться, що королева «зміцнила союз Лондона та Вашингтона». «Наші серця і наші думки звернені до членів королівської родини, а також до народу Великобританії», — заявила прессекретар Білого дому Карін Жан-П’єр.

Королева очолювала 16 незалежних держав-членів Співдружності націй. Про її особливу роль у житті канадців розповів Джастін Трюдо. «У цьому складному світі її гідність і непохитна рішучість приносили втіху, надихали нас усіх. Сьогодні Канада сумує. Для мене вона була одним із найулюбленіших людей у ​​світі, і мені її не вистачатиме».

Ліз Трасс, 15-й британський прем’єр, призначений Єлизаветою II, оголосила, що корона переходить принцу Чарльзу, який правитиме під ім’ям Карл III.

Свої співчуття у зв’язку зі смертю монаршої особи також висловили представники королівських будинків Європи, папа римський Франциск, колишні президенти США Барак Обама та Дональд Трамп, відомі музиканти, такі як Елтон Джон та учасники рок-гурту The Rolling Stones.

Нагадаємо, королева Великобританії Єлизавета ІІ пішла з життя у віці 96 років вдень, 8 вересня. Після цього британський престол перейшов до її старшого сина Чарльза, якому у листопаді виповниться 74 роки. Це найдовший термін перебування на престолі серед усіх британських монархів. Єлизавета II стала королевою 6 лютого 1952 року у віці 25 років, після смерті батька — короля Георга VI.

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

2 thoughts on “Світові політики віддали данину пам’яті королеві Єлизаветі II

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *