Сенатор-республіканець виступив із законопроєктом про заборону абортів після 15 тижня вагітності

Республіканець Ліндсі Грем у вівторок вніс до Сенату законопроєкт, який забороняє аборти по всій країні після 15 тижня вагітності. Виняток становлять загроза життю матері та зґвалтування.

The Wall Street Journal зазначає, що сенатор прагне обмежень, які були б прийнятними для громадськості США. За даними Gallup, 67% американців воліють, щоб аборти були «загалом легальними» в перші 12 тижнів вагітності, а протягом перших 24 тижнів цей показник падає до 36%».

Як наголошує газета, 15-тижневий термін приблизно дорівнює згоді легально перервати вагітність одночасно і в Західній Європі.

Республіканський проєкт передбачає винятки, коли під загрозою є життя матері, але не враховує психологічних чи емоційних проблем. Винятки також можливі у випадку зґвалтування.

«WSJ» наголошує, що пропозиція Грема все одно дозволила б робити більшість абортів у США. Згідно з дослідженням Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), у 2019 році 92,7% абортів були зроблені на 13 тижні вагітності або ще раніше.

Республіканець описує аборти після 15 тижнів вагітності як процедури, які часто «включають використання хірургічних інструментів для розчавлення та розриву ненародженої дитини».


Однак консервативна газета визнає, що в США проєкт Грема є «конституційно сумнівним і загрожує неправильному розумінню політики». Газета також пише про це в контексті битви між республіканцями та демократами перед майбутніми виборами у листопаді цього року. Останнє, як стверджує редакція, має на меті змістити акценти, що люди розглядатимуть заборону абортів на листопадових виборах, а не інфляцію, яка турбує американців останній рік.

На думку «WSJ», проєкт, поданий демократами є набагато «екстремальнішим». Це пояснюється тим, що це захищало б право на аборт на вимогу, поки плід не стане життєздатним, тобто приблизно до 23 тижнів вагітності. Варіант закону про аборти від демократів дозволяє робити винятки й після цієї дати, що звісно шокує значну частину американців.

«Це гарантувало б доступ до аборту, коли вагітність становить ризик для здоров’я пацієнтки, що не визначено і часто трактується як емоційні міркування, а не медична доцільність», — цитує один виняток у Wall Street Journal.

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *