Сенат США поставив Росію в один ряд з Іраном, Сирією та Північною Кореєю

В середу, 28 липня Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію, в якій закликав Держдепартамент країни визнати Росію державою – спонсором тероризму.

У документі йдеться, що дії РФ у Чечні, Грузії, Сирії та Україні призвели «до загибелі незліченної кількості безневинних чоловіків, жінок та дітей».

Резолюція необов’язкова до виконання, але, як пише газета The New York Times, одноголосне ухвалення документа посилює тиск на Білий дім з цього питання. Аналогічний документ направлений до Палати представників, де спікер Ненсі Пелосі рішуче його відстоює. Проте, право оголошувати державу спонсором тероризму належить Державному департаменту.

Напередодні держсекретар Ентоні Блінкен зазначив, що проти Росії введено стільки санкцій, що це рівнозначно визнанню її країною – спонсором тероризму, однак у Держдепартаменті продовжують вивчати це питання.

«Критерії, за якими ми виносимо це визначення, встановлені Конгресом. Це ми й розглядаємо. І наше завдання полягає в тому, щоб розглянути це звернення, порівняти із фактами, гарантувати, що факти в кожній конкретній ситуації насправді відповідають критеріям, закріпленим у законі«, — пояснив Блінкен.

При цьому Блінкен наголосив, що практичні ефекти від того, що робить США щодо РФ і що зробили б у разі визнання її спонсором тероризму, одні й ті самі.

«Збройні сили Російської Федерації скоїли численні сумарні страти безневинних мирних жителів та спробували приховати свої злочини масовими похованнями по всій Україні», — написано в резолюції Сенату.

Якщо Держдеп таки визнає Російську Федерацію спонсором тероризму, для держави-агресора це означатиме:

заборона на постачання зброї;

контроль за експортом товарів подвійного призначення;

заборона економічної допомоги;

відмова у податкових пільгах компаніям, які працюють у Росії;

санкції проти країн, що допомагають РФ; заморожування власності Росії за кордоном;

іміджевий тиск, адже бізнес не ризикуватиме репутацією, співпрацюючи з державою-терористом.


Нині в американському списку країн – спонсорів тероризму чотири держави: Північна Корея, Іран, Сирія та Куба. У квітні президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена включити й Росію до цього списку.



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

1 thought на “Сенат США поставив Росію в один ряд з Іраном, Сирією та Північною Кореєю

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *