США запустили нову стратегію щодо Африки

Держсекретар США Ентоні Блінкен представив нову американську стратегію для країн Африки в Університеті Преторії в Йоганнесбурзі, столиці ПАР, у рамках свого континентального туру трьома країнами.

США розробили нову стратегію щодо Африки для протидії Росії та Китаю», — передає Reuters.

За його словами, у документі викладено основні цілі США в Африці, які включають розвиток демократії, відновлення після пандемії COVID-19, забезпечення можливостей для інвестицій, безпеки та чистої енергії.

«Занадто часто африканські країни розглядалися як інструменти прогресу інших країн, а не як автори свого власного. Їм сказали вибрати бік у суперництві великих держав, який видається далеким від повсякденної боротьби їхнього народу», — сказав Блінкен.

На континенті будуть важливі вибори, у тому числі в Кенії та Нігерії. Блінкен зазначив, що Вашингтон не ставитиметься до демократії як до області, де Африка має проблеми, а США має рішення, але визнає проблеми, щоб вирішувати їх разом, на рівних.

«США не диктуватимуть вибір Африці, і ніхто інший не повинен цього робити», — зазначив він, наголошуючи на загрозах, що походять від Китаю та Росії інтересам США в цьому регіоні.

За словами держсекретаря США, африканців часто обурює те, що вони є ареною конкуренції між Китаєм, Росією та західним порядком. Українська криза загострила їхнє давнє суперництво за природні ресурси Африки, торгівлю та зв’язки в галузі безпеки.

США у відповідь вирішили запустити програму «Закон про глобальну крихкість», в рамках якої Африка отримуватиме фінансування у розмірі 200 мільйонів доларів щороку протягом наступного десятиліття.

Як зазначили в Reuters, Блінкен є одним з високопоставлених іноземних лідерів, які намагаються досягти впливу в Африці. Його візит відбувся за два тижні після того, як міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров здійснив турне чотирма країнами Африки, де звинуватив західні санкції проти Москви в різкому зростанні цін на зерно в цьому регіоні.

Тим часом президент Франції Еммануель Макрон приблизно в той же час відвідав Камерун, Бенін та Гвінею-Бісау, де він також спростував твердження Лаврова про те, що Захід винен у зростанні цін на продовольство, і звинуватив РФ у навмисному створенні глобальної кризи.

На початку цього року США розпочали щорічну програму навчання африканських військових у Кот-д’Івуарі.


Світлини з відкритих джерел: Twitter аккаунт Ентоні Блінкена

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *