США зробили заяву про статус-кво Тайваню: Китай випустив ракети та ввів санкції проти Пелосі

Спікер палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі заявила, що її поїздка Азією ніколи не була пов’язана зі зміною статус-кво на Тайвані або в регіоні.

Про це повідомляє Reuters.

Пелосі та американська делегація перебувають у Японії на останньому етапі азійської поїздки, яка також включала коротку зупинку на Тайвані. Під час пресконференції в Токіо Пелосі відповіла на звинувачення, спричинені її візитом у Тайбей.

«Ми з самого початку говорили, що наше представництво тут не пов’язане зі зміною статус-кво на Тайвані чи регіоні», — сказала вона після зустрічі з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою.

Тим часом п’ять балістичних ракет, випущених Китаєм у рамках запланованих військових навчань, приземлилися у винятковій економічній зоні (ІЕЗ) Японії, що спонукало Токіо, одного з найближчих союзників Вашингтона, висловити рішучий протест дипломатичними каналами.

Держсекретар Ентоні Блінкен на саміті Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), своєю чергою заявив, що США виступають проти будь-яких односторонніх зусиль щодо зміни статус-кво Тайваню, особливо за допомогою сили, і їхня політика щодо Тайваню не змінилася.

«Ми та країни по всьому світу вважаємо, що ескалація може мати наслідки, які не служать нічиїм інтересам, включаючи членів АСЕАН та включаючи Китай», — сказав держсекретар.

Нагадаємо, напруженість у Східній Азії загострилася на тлі ескалації відносин між США та Китаєм після гучного візиту Пелосі до Тайваню, де вона «підтвердила непохитну відданість США підтримці демократії на острові».

У Тайбеї Пелосі відвідала парламент країни та зустрілася з представниками адміністрації острова. Вона також заявила президенту Тайваню Цай Інвень, що її візит на острів дає недвозначно зрозуміти, що США не відмовляться від Тайваню.

У день приземлення літака американського спікера Китай розпочав масштабні навчання та закрив авіасполучення навколо Тайваню до 7 серпня. Китай випустив кілька ракет, проводячи найбільші в історії військові навчання навколо Тайваню, тоді як міністр закордонних справ Ван І заявив, що Китай доклав максимум дипломатичних зусиль для запобігання кризі, але ніколи не допустить, щоби постраждали його основні інтереси. Китайські військові підтвердили численні запуски ракет у водах біля берегів Тайваню в рамках запланованих навчань у шести зонах, які продовжаться до полудня 7 серпня. Китай залучив понад 100 літаків, включаючи винищувачі та бомбардувальники, та понад 10 військових кораблів.

Китай ввів санкції проти Пелосі

Китай вирішив запровадити санкції проти спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі та її найближчих родичів у відповідь на її візит до Тайваню. У міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що своїми діями Ненсі Пелосі втручається у внутрішні справи Китаю та підриває суверенітет та територіальну цілісність країни своїм візитом на Тайвань цього тижня.

«Попри серйозне занепокоєння Китаю і рішучу опозицію, Пелосі наполягла на відвідуванні Тайваню, серйозно втручаючись у внутрішні справи Китаю, підриваючи суверенітет і територіальну цілісність Китаю, зневажаючи політику «одного Китаю» і погрожуючи миру і стабільності. міністерства, де також зазначається, що Пекін запровадить санкції проти Пелосі та її найближчих родичів». Крім того, Китай оголосив про припинення співпраці зі США у низці областей, включаючи військовий діалог на високому рівні. Так, Пекін припиняє діалог між високопоставленими військовими командирами США через візит Пелосі. Китайська сторона також вирішила призупинити переговори щодо клімату, співпрацю в галузі запобігання транскордонній злочинності та репатріації нелегальних мігрантів з американською стороною.

У китайському МЗС також заявили, що викликали європейських дипломатів, щоб висловити їм протест у зв’язку із заявами Групи семи (G7) та країн Європейського союзу, які виступали з критикою військових навчань Китаю навколо Тайваню. Повідомляється, що заступник міністра закордонних справ Китаю Ден Лі направив дипломатичні скарги відповідним європейським країнам та посланцям ЄС у зв’язку із заявами щодо Тайваню.



Світлини з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

2 thoughts on “США зробили заяву про статус-кво Тайваню: Китай випустив ракети та ввів санкції проти Пелосі

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *