ФРС США підвищує процентну ставку через зростання цін

ФРС вдруге підвищує базову процентну ставку на 0,75 відсотка. Підвищення відсоткової ставки до найвищого рівня останні чотири роки відбувається в умовах, коли інфляція продовжує досягати нових висот.

Федеральна резервна система (ФРС) підвищила відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на 75 базисних пунктів, тепер її діапазон становить 2,25-2,5% річних«, — йдеться у комюніке Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) за підсумками липневого засідання.

Рішення збіглося з прогнозами економістів та учасників ринку і було ухвалено одноголосно всіма 12 учасниками голосування членами FOMC», — передає Deutsche Welle.

Комітет зібрався у повному складі вперше за останні роки. Таким чином, Федрезерв підняв ставку на 75 б.п. за підсумками другого засідання поспіль і зазначив, що очікує продовжити курс на посилення грошово-кредитної політики, що виражатиметься у збільшенні ставок та скороченні обсягу активів на балансі центробанку, це сталося на тлі того, що інфляція, що склала 9,1 відсотка зростає рекордно швидкими темпами за 41 рік.

Керівництво регулятора відзначило послаблення виробничих показників та витрат в американській економіці та водночас вказало на активне зростання кількості робочих місць в останні місяці за збереження низького безробіття.

«Інфляція залишається підвищеною, що відображає дисбаланс попиту та пропозиції, викликаний пандемією, зростання цін на харчі та енергоносії, а також більший ціновий тиск», — йдеться у документі. Події в Україні створюють «додатковий тиск на інфляцію та негативно впливають на глобальну економічну активність», наголосили керівники ФРС.

Як повідомлялося раніше, у червні темпи зростання споживчих цін у США прискорилися до 9,1% з 8,6% у травні, оновивши максимум більш як за 40 років. «FOMC прагне досягнення максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі», — наголошується в повідомленні. «Оцінюючи доцільність грошово-кредитної політики, FOMC продовжить відстежувати вплив інформації, що надходить на економічний прогноз. Федрезерв готовий скоригувати свій підхід до грошово-кредитної політики за потреби, якщо виникнуть ризики, здатні перешкодити досягненню цілей FOMC, — йдеться у комюніке.

— Комітет братиме до уваги широке коло інформації, включаючи дані зі сфери охорони здоров’я, про умови на ринку праці, інфляційний тиск та інфляційні очікування, події на фінансових ринках, а також міжнародні події».

Американські фінансові ринки помірковано відреагували на підсумки засідання ФРС, оскільки вони багато в чому були враховані у поточних котируваннях. Фондовий індекс Dow Jones збільшився на 0,4%, тоді як Standard & Poor’s 500 зріс на 1,44%, а Nasdaq Composite – на 2,65%. Прибутковість 10-річних держоблігацій США, як і раніше, знаходиться поблизу позначки 2,77%.

Голова ФРС Джером Пауелл пояснив рішення про підвищення процентної ставки тим, що інфляція, як і раніше, «надто висока». Він додав, що ще одне підвищення ставки може статися найближчими місяцями.

Нагадаємо, в березні цього року Центральний банк США повідомив про підвищення облікової ставки на доларові позики до 0,25-0,5%.

Базові ставки центральних банків — це сума, яку центральні банки стягують із комерційних кредиторів за позичення грошей. Хоча ці ставки набагато нижчі, ніж ставки, які сплачують звичайні споживачі за кредитами або іпотекою, вони, як правило, безпосередньо впливають на них. Їхнє підвищення зазвичай є спробою стримати інфляцію, перешкоджаючи запозиченням.

Нагадаємо, 2019 року ФРС знизила базову процентну ставку на 25 базисних пунктів, до 1,5-1,75%.


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

3 thoughts on “ФРС США підвищує процентну ставку через зростання цін

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *