Як ювелірні будинки у США заробляють у кіноіндустрії

І скільки важило намисто, яке носила Ніколь Кідман у фільмі «Мулен Руж».

Що таке вдалий product placement ювелірного бренду у кіно?

Це коли фільм вийшов у минулому столітті, а прихована у ньому реклама працюватиме й у наступному. Саме так сталося зі знаменитою картиною «Сніданок у Тіффані»: через 5 років після прем’єри прибуток Tiffany&Co збільшився у 10 разів — до $1,7 млн, але це був лише початок. Героїня Одрі Хепберн і сьогодні робить для бренду більше ніж будь-яка рекламна компанія з необмеженим бюджетом. Розуміючи це, ювелірні марки не скупляться і віддають чи позичають на фільмування картин прикраси вартістю мільйони доларів.

У нашій добірці – не просто найдорожчі прикраси, що зіграли у кіно важливі ролі, а й найцікавіші історії, пов’язані з ними.

«Джентльмени віддають перевагу білявкам»

Три роки тому на аукціоні Christie’s в Гонконгу був проданий жовтий діамант у 24 карати. До каменю додався автограф Мерилін Монро. Актриса розписалася на своїй фотографії, де вона демонструє підвіску з цим діамантом. Коли ЗМІ називали лот «легендарним», вони мали на увазі не лише фільм «Джентльмени віддають перевагу білявкам» (1953 р.).

Історія цього каменю почалася набагато раніше: згідно з сайтом Christie’s, у XV-XVII століттях, на знаменитих алмазних копальнях Голконду в Індії. За однією з версій камень був частиною величезної колекції могутньої індійської династії Гаеквадів з Бароди (місто в штаті Гуджарат). Звідси й назва – «Місяць Бароди». Махараджі володіли цим діамантом рідкісного лимонно-жовтого відтінку багато років. У XX столітті один із магараджів продав діамант невідомій особі, і про камінь заговорили на ринку коштовностей. Його купив Семюель Х. Дойче, президент відомої компанії з огранювання алмазів у Клівленді, а потім продав голові ювелірного будинку Meyer Jewellery Company Майєру Розенбауму. Саме Розенбаум надав діамант творцям фільму «Джентльмени віддають перевагу блондинкам», що забезпечить каменю славу на довгі роки, а разом з нею – і вдалий продаж на аукціонах. У 1990 році «Місяць Бароди» був виставлений на торгах Christie’s у Нью-Йорку і пішов з молотка за $297 тис.: це було майже втричі вище за нижній поріг його оцінної вартості. У 2018 році камінь знову став центральним лотом Christie’s — на торгах Magnificent Jewels («Чудові коштовності») у Гонконгу. Проданий за $1,339 млн.

«Великий Гетсбі»

Фільм «Великий Гетсбі» став подією не лише в кінематографі, а й в індустрії реклами, встановивши нову (і дуже високу) планку для продакт-плейсменту елітних брендів. Насамперед – через прикраси.

За ювелірну складову картини відповідала Tiffany&Co. «Великий Гетсбі» став сьомою знаменитою кінострічкою у «фільмографії» бренду, після «Сніданку у Тіффані» (1961), «Несплячих у Сіетлі» (1993), «Одинадцяти друзів Оушена (2001), «Блондинки в законі» (2001) «Стильні штучки» (2002) та «Війни наречених» (2009). Але якщо в попередніх картинах глядач міг побачити дві-три прикраси, то для «Великого Гетсбі» було створено цілу колекцію.

Виявилося, що Tiffany мала свою історію відносин з Фіцджеральдом, автором книги, що стала основою для фільму режисера База Лурмана. Художник-постановник картини Кетрін Мартін отримала доступ до архівів Tiffany&Co та виявила там листування Фіцджеральда з ювелірами. У тих же архівах дбайливо зберігалися записи замовлень та ескізів прикрас Tiffany двадцятих років – часу творчого підйому для найзнаменитішого ювелірного бренду Америки. Як скаже потім на пресконференції Кетрін Мартін: пішли два роки на те, щоб створити історично вірогідні прикраси. Підсумком цієї роботи стали 20 ювелірних виробів у стилі ар-деко, виконаних безкомпромісно та без «знижки на кіно»: лише золото, срібло та платина, лише справжні діаманти, сапфіри, перли. Безумовно, головна ювелірна зірка фільму – це пов’язка-бандо з перлів та діамантів загальною вагою 25 каратів: її одягає Дейзі на зустрічі у Гетсбі.

Додайте до цього списку перлове намисто Дейзі — у романі Фіцджеральда навіть вказано його вартість – $350 тис., або $4 млн за нинішніми цінами (нагадаємо, дія відбувається у 1992 році); соті ари з пензликами; брошки-банти; сережки-шандельєри; перстень самого Гетсбі та його запонки з ініціалами – GG.

Ювелірна колекція з’явилася у продажу практично одночасно із запуском картини. У результаті бандо з перлів та діамантів було продано за $200 тис., ще 30 знакових прикрас із фільму — на загальну суму $2 млн. Втім, на сайтах Tiffany і зараз виставлені прикраси з колекції «Великий Гетсбі»: наприклад, кільце з танзанітом у платиновій оправі (понад $35 тис.) або кільце з чорним оніксом та діамантами ($20 тис.).

«Мулен Руж»

Картина «Мулен Руж», режисера База Лурмана, — це дві премії «Оскар» і намисто ціною в мільйон доларів (на той момент найдорожча прикраса в історії кінематографа). Є дві версії появи цієї прикраси у фільмі. За першою версією, коли актриса Ніколь Кідман дізналася, що їй пропонується носити підробку, вона гнівно відкинула цю думку, і в результаті у кольє були інкрустовані справжні діаманти. По другій – ідея створити муляж обурила ювеліра Стефано Кантурі, і він сказав, що все буде по-справжньому. Так чи інакше, вийшов ювелірний виріб із 1 308 діамантами загальною вагою 134 карат та сапфіром у 2,5 карата на застібці, який складно назвати намистом.

Ідея такої складної форми, де поєднуються, по суті, два елементи — чокер і традиційне кольє, спала на думку ювеліру після вивчення архівів 1800 років. До речі, прикраса була створена вручну, оберігаючи чистоту задуму, Кантурі відмовився від використання сучасних технологій. Вага намиста склала пів кілограма, що, втім, не завадило Ніколь Кідман із задоволенням носити прикрасу. А незабаром Кантурі відмовиться від ідеї заробити на своєму шедеврі. Після прем’єри фільму було оголошено, що прикраса Сатін (його назвали на ім’я героїні) буде продана на аукціоні Christie’s. Вартість могла піднятися значно вище за заявлений мільйон доларів, але… лот був знятий за кілька годин до аукціону. Пізніше в пресі з’явиться інформація про те, що ювелір зрозумів, що не може попрощатися зі своїм творінням назавжди.

Через два роки інша прикраса – кольє Harry Winston з жовтим діамантом із фільму «Як позбутися хлопця за 10 днів» потіснить роботу Кантурі. Його вартість становитиме майже $6 млн. Загальна вартість прикрас у цій романтичній комедії перевищила $14 млн.

На відміну від романтика Кантурі, знаменитий ювелірний будинок Harry Winston звик розлучатися зі своїми виробами. Майже одразу після фільмування картини кольє опинилося у приватній колекції. І не факт, що через якийсь час воно знову не з’явиться на якомусь аукціоні. Вага жовтого діаманта у кольє Isadora (названого на честь танцівниці Айседори Дункан) – 80 каратів.

Світлини з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *