Ілон Маск знає як закінчити війну в Україні: «зрештою саме так усе й буде, питання лише в тому, скільки людей ще поляже»

Знаменитий американський підприємець та один із головних багатіїв планети Ілон Маск раптово поділився в «Твіттері» серією постів на тему закінчення війни Росії проти України.

Пропонуючи власну формулу досягнення миру, Маск написав наступне: «Слід повторити вибори приєднаних регіонів під наглядом ООН. Росія піде звідти, якщо на те буде воля народу. Крим залишається формально у складі Росії, як і був з 1783 року (до помилки Хрущова). Водопостачання Криму забезпечується з материкової України. Україна залишається нейтральною».

У додаткових «твітах» мільярдер пояснив, що «врешті-решт саме так все і буде, питання лише в тому, скільки людей ще поляже». Він також нагадав, що «можливим, хоч і малоймовірним результатом цього конфлікту може стати ядерна війна».

У коментарях до цих записів негайно почалося «затяте бурління» українських користувачів, які вважають цю позицію поразкою, проросійською та зрадницькою стосовно України. В результаті українці закидали Маска гнівними постами. Після чого власник «Тесли» опублікував опитування, чи має питання про належність Криму та Донбасу визначатися бажанням мешканців цих регіонів.

На цю мить 59% з майже 1,5 мільйона тих, хто вже проголосував, відповіли позитивно, тобто по суті виступили за пропозицію Маска про повторний референдум на Донбасі. Зазначимо, що в частині Криму це опитування суперечить мирній пропозиції самого Маска, який пропонує без нових референдумів залишити Крим у складі Росії, «як і було з 1783 року». Опитування Маск підписав жахливим прогнозом, згідно з яким, якщо українські війська підуть на Крим, то в Росії оголосять повну мобілізацію, і кількість смертей з обох боків стане жахливою. Він також нагадав, що населення РФ втричі більше за українське, і, таким чином, перемога України малоймовірна, а тому запропонував українцям прагнути миру вже зараз.

Зазначимо, що підхід Маска до ймовірностей результату війни дещо «програмістський», тобто враховує лише технічні чинники, але не враховує фундаментальний аналіз. Так, чисельну перевагу російських військ цілком може нейтралізувати серйозна військова допомога західних сил, а результатом капітуляції України цілком може стати новий етап російської агресії та зростання апетитів Кремля щодо інших європейських держав.

Така чи інакше, ця «мирна пропозиція» дуже не сподобалася українській владі, особливо з огляду на масштаб особистості Маска та його воістину планетарний авторитет. Так, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко припустив, що після такої мирної пропозиції США доведеться повернути Росії Аляску.

Пресслужба української Нацгвардії відповіла Маску, що Крим незабаром знову стане Україною.

Радник при адміністрації українського президента Михайло Подоляк висунув альтернативну мирну пропозицію: Україна звільняє всі свої території, зокрема анексований Крим. Росія зазнає демілітаризації та обов’язкової денуклеаризації, щоб більше не загрожувати іншим країнам. Військових злочинців судить міжнародний суд.

Щоправда, тих, хто голосує у Подоляка, набралося набагато менше, ніж у Маска, — близько 300 000.
Серйозні політики в Києві воліли не реагувати на висловлювання Маска, не бажаючи вступати з ним у суперечку, оскільки той навмисне аполітичний і дуже авторитетний як медійна персона у такої ж аполітичної молоді та покоління програмістів. Крім того, від початку війни Маск забезпечує всю Україну супутниковим Інтернетом через систему «Старлінк». Це позбавляє росіян можливості залишити Україну без зв’язку, а українцям надає не лише побутові, а й оперативні можливості — наприклад, керувати безпілотними літаками тощо.

Так, коли російські війська знищували кабельний зв’язок, місцева влада легко відновлювала доступ до Інтернету для цілих регіонів за допомогою терміналів «Старлінка». Через цю мережу спілкується з публікою та з політиками в інших країнах Володимир Зеленський, завдяки їй є налагоджений зв’язок у військових у найбільш важкодоступних для інших сигналів місцях. Тому реальна допомога Маска Україні фактично неоціненна і за ефективністю перевершує підтримку цілих держав.

У РФ пропозицію Маска сприйняли із задоволенням та з іронією. «Маск молодець. Гідний на присвоєння позачергового офіцерського звання. Щоправда, рано розшифрувався Юстас», — написав у «Телеграмі» колишній президент і колишній прем’єр-міністр цієї країни Дмитро Медведєв.

У Литві прокоментували «мирний план» Ілона Маска: попався на «ядерну» вудку Кремля

У Литві вважають, що ядерні загрози з боку РФ є блефом, який підігріває страхи людей перед глобальною катастрофою і змушує їх виступати за негайне припинення війни в Україні на будь-яких умовах.

«Після того, як Путін розмахував погрозами про ядерну зброю, у західних ЗМІ почала поширюватися дезінформація про ймовірні «конвої з ядерною зброєю». Цього немає, але підвищена Кремлем «ядерна температура» приносить дивіденди страху. Ілон Маск був першим, хто попався на цю вудку — так прокоментував скандальний «мирний план» американського бізнесмена глава Міноборони Литви Арвідас Анушаускас.

Своєю чергою президент Литви Гітанас Науседа відреагував таким жартом: «Шановний Ілоне Маск, коли хтось намагається вкрасти колеса вашої «Тесли», це не робить його законним власником всього автомобіля чи коліс. Навіть якщо ці люди стверджують, що й автомобіль, і колеса проголосували за це. Без образ».

А президент України провів своє голосування у «Твіттері». Він запитав у користувачів, який Ілон Маск їм подобається більше: «Той, що підтримує Україну» або «Той, що підтримує Росію». Понад 78% (з 2,4 мільйона тих, хто проголосував) обрали Маска, який підтримує Україну.

На це Маск відповів Зеленському, що, як і раніше, активно підтримує Україну, але ескалація війни завдасть величезної шкоди країні та, можливо, всьому світу.


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *