Американці виявили нову хворобу століття: думскролінг

Нова хвороба століття: думскроллінг — нав’язливе бажання переглядати новини. При частому перегляданні стрічки новин мозок постійно знаходиться в збудженому стані. Про цей тривожний стан пишуть американські вчені.

Вчені з Техаського технологічного університету виявили, що бажання постійно оновлювати стрічку новин негативно впливає на психічне та фізичне здоров’я. Йдеться про думскролінг (doom-scrolling) — неможливість перестати читати погані новини, навіть якщо вони пригнічують або вводять у паніку. Так, 75% хворих на думскроллінг повідомляють про проблеми з психічним здоров’ям, а 61% — з фізичним», — пише The Guardian.

У дослідженні взяли участь 1,1 тис. осіб. Їх спитали про звички перегляду новин. Приблизно у 16,5% респондентів були ознаки думскроллінга, що призводило до підвищеного стресу, тривожності та погіршення здоров’я.

Ведучий автор дослідження та доцент Техаського технологічного університету Браян Маклафлін пояснив, що при частому скролінгу стрічки новин мозок постійно перебуває в збудженому стані. Це створює враження, що «світ – страшне та небезпечне місце».

«Може утворитися порочне коло, в якому люди, замість відключитися, зациклюються на новинах, вважаючи, що це полегшить їхні емоційні страждання. Але це не допомагає, і чим частіше ви перевіряєте новини, тим більше вони заважають іншим аспектам життя»,— пояснює Браян Маклафлін.

Близько 27,3% опитаних повідомили про «помірно проблемний» рівень стресу під час перегляду новин, 27,5% вважають, що новини мають на них мінімальний вплив, а 28,7% не мають жодних проблем.

Дослідження показало, що люди, які приділяли надмірну увагу перегляду новин частіше мали погане психічне та фізичне здоров’я навіть після врахування демографії, особистісних якостей та загальної кількості контенту, що переглядається.

Серед думскролерів 74% повідомили про проблеми із психічним здоров’ям, а 61% – про фізичні проблеми. Результати в інших групах склали 8% та 6,1% відповідно.

Дослідження опубліковано у журналі Health Communication.

Доктор Кейт Маннелл, дослідниця медіа з Університету Дікіна в Австралії, рекомендує частково обмежити перегляд новин, щоб знизити рівень відволікання та тривожності. Вона вивчала вплив новин на австралійців у період локдауну через пандемію коронавірусу у 2020 році. Її роботу опубліковано в журналі Journalism Studies.



Фото ілюстративне з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *