Візит Пелосі до Тайваню, заборона торгівлі для компаній з КНР, ситуація на ринку праці США

Біржі по всьому світу відреагували падінням вартості акцій через загострення відносин Вашингтона та Пекіна на тлі візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню. До кінця 2022 року Вашингтон ухвалить остаточне рішення про заборону торгівлі китайських компаній на американських біржах.

До кінця 2022 року в США ухвалять рішення щодо делістингу китайських компаній

В Раді з нагляду за бухгалтерським обліком публічних компаній США заявили, що відмовляються дотримуватися рекомендацій Пекіна щодо обмеженого вивчення аудиторських документів китайських компаній, зареєстрованих на американських біржах. Вашингтон і Пекін вже декілька років ведуть переговори щодо врегулювання давньої суперечки щодо дотримання вимог аудиту китайських компаній, зареєстрованих у США.

Влада Китаю тривалий час відмовляється дозволяти закордонним регулювальним органам інспектувати місцеві бухгалтерські фірми, посилаючись на міркування національної безпеки. «Доступ до ринків капіталу США – це привілей, а не право, – заявила в інтерв’ю Reuters голова PCAOB Еріка Вільямс. — Якщо ми не зможемо отримати повного доступу до аудиторських документів — без лазівок, без винятків — усім компаніям з Китаю, які котируються на біржах США, буде заборонено торгівлю». Остаточне рішення з цього питання Рада ухвалить до кінця 2022 року.


Ринок праці США починає остигати

У червні суттєво скоротилася кількість вакансій у США, про це свідчать дані Мінпраці. Роботодавці розмістили 10,7 млн ​​— це багато за історичними мірками, але є різким падінням з 11,3 млн вакансій у травні й рекордних 11,9 млн у березні. Ринок праці США залишається сильним за більшістю показників», — пише The New York Times. Аналітики відзначають, що в міру охолодження ринку кількість вакансій знижуватиметься, що наблизить країну до рецесії. Економісти та політики чекають на більш актуальну картину ринку праці в п’ятницю, коли Міністерство праці опублікує свіжі дані про найми та безробіття за липень.


Політ Пелосі налякав інвесторів

У центрі уваги інвесторів у вівторок був візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі до Тайваню»,- пише Market Watch. Фінансовий ринок розглядав його як найбільший макроризик дня, але після того, як літак Пелосі щасливо приземлився в столиці Тайваню, настрої на фондовому ринку трохи покращилися. У результаті за підсумками торгів індекс S&P 500 знизився на 0,57%, Nasdaq Composite втратив 0,16%, Dow – 1,23%.

Проте в Азії біржі закрили раніше й у значно більшому мінусі, оскільки інвестори ще не знали, чим завершиться протистояння. Індекс Тайванської фондової біржі TAIEX втратив 1,6%, акції найбільшого у світі виробника напівпровідників TSMC подешевшали на 2,4%, папери виробника мікроелектроніки United Microelectronics Corporation (UMC) впали на 3%. Індекс Шанхайської біржі CSI 300 закрився падінням на 2%, що стало найбільшим зниженням з кінця травня. Індекс Шанхайської біржі SSE Composite знизився на 2,3%, індекс Гонконзької фондової біржі Hang Seng на 2,4%, японський індекс Nikkei 225 знизився на 1,4%.


ФРС вживе жорстких заходів для боротьби з інфляцією в США

Представники ФРС дають сигнал ринку щодо подальшого підвищення ставки. У середу президент Федерального резервного банку Сент-Луїса Джеймс Буллард заявив, що Федеральна резервна система США незмінно підвищуватиме процентні ставки, щоб повернути інфляцію, що знаходиться на 40-річних максимумах, до цільового рівня центрального банку 2%. «Ми будемо діяти жорстко», — заявив Буллард в інтерв’ю CNBC. Він також визнав, що інфляція поки що не демонструє ознак зниження.



Якщо коротко

1. США запровадили санкції проти російських компаній ГТЛК, ММК, вишу МФТІ, інноваційного центру «Сколково». Також під них потрапили колишній бенефіціар групи «Сінару» Дмитро Пумп’янський, власник ММК Віктор Рашніков, колишній член ради директорів «ФосАгро» Андрій Гур’єв та його син — ексвласник компаній «Єврохім» та СУЕК Андрій Мельниченко.

2. У G7, як і раніше, розглядають повну заборону на транспортування російської нафти та нафтопродуктів, йдеться в спільній заяві союзу.

3. Президент ФРБ Сан-Франциско Мері Дейлі в ефірі CNBC заявила, що цикл підвищення ставок у США буде довгим, причому вони тривалий період триматимуться на високому рівні. Ціни на золото зростають п’ятий день поспіль, утримуючись біля верхнього кордону $1 700–1 800.

4. Ferrari повідомила про рекордний прибуток у €251 млн у другому кварталі.

5. Сенат США проголосував за приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

1 thought на “Візит Пелосі до Тайваню, заборона торгівлі для компаній з КНР, ситуація на ринку праці США

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *