Де подивитись зіткнення зонда з астероїдом Діморфом

Ударний космічний зонд Double Asteroid Redirection Test (DART) зіткнеться з астероїдом Діморфом у рамках випробування технології захисту Землі від зіткнення з астероїдами у вівторок, 27 вересня.

Про це повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Трансляція цієї події з коментарями фахівців буде доступна на сторінці NASA та їхньому офіційному стримі в Youtube.

«DART, перша у світі місія для випробування технології захисту Землі від небезпеки зіткнення з потенційним астероїдом або кометою, зіткнеться з обраним астероїдом, який не становить небезпеки для Землі, о 19:14 за часом Східного узбережжя США, у понеділок, 26 вересня (27 вересня у Києві вже буде 2.14)», — йдеться у повідомленні.

Завдання місії DART (Double Asteroid Redirection Test) – перевірка можливості зміни траєкторії польоту, що загрожує зіткненням із Землею астероїда шляхом кінетичного удару.

Астероїд Діморф (Dimorphos) діаметром 160 метрів перебуватиме на відстані 11 млн км від Землі, коли в нього вріжеться DART. Зонд масою 633 кг повинен врізатися на швидкості 6,6 км за секунду, щоб вплинути на рух та траєкторію астероїда.

На самому апараті встановлено камеру Gecko від компанії Dragonfly, засновником якої є українець Макс Поляков. Крім того, за зіткненням здалеку спостерігатимуть кілька космічних апаратів, включаючи два орбітальні телескопи. Але більшість цих кадрів, найімовірніше, будуть доступні вже після зіткнення.

Чому ця місія така важлива?


Апарат Double Asteroid Redirection Test (DART) вирушив до космосу 24 листопада 2021 року. Його зіткнення з Діморфом, супутником астероїда Дідім, здійснюється не просто заради гарного видовища. Це експеримент, який відповість на питання, чи можемо ми ефективно змінювати траєкторію астероїдів, що загрожують Землі зіткненням. На жаль, люди ще не скоро зможуть послати до небезпечного астероїда місію, яка б помістила в нього атомні заряди й підірвала. Але це й не потрібно, тому що набагато легше надати йому невеликого імпульсу, який змусить небесний камінь пролетіти повз нашу планету.

І саме для вимірювання того, наскільки ефективно ми цей імпульс можемо передавати, метою DART є подвійний астероїд Дідім-Діморф. Швидше за все, зіткнення не дуже змінить траєкторію руху цієї пари навколо Сонця. А ось зміна характеру обертання супутника навколо головного тіла має бути дуже помітною.

За матеріалами www.nasa.gov

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *