Не можна пити, рибалити й навіть купатися: майже половина водойм у США сильно забруднені

Майже половина річок і струмків у США вважаються занадто забрудненими, щоб відповідати стандартам якості для плавання, відпочинку та пиття.

Про це пише The Hill.

Проєкт екологічної цілісності (EIP), некомерційна організація, створена колишніми юристами Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), опублікувала звіт, в якому було виявлено тривожні результати тестів якості води у всіх 50 штатах. Понад 700 000 миль (1,2 млн км) водних шляхів, близько 51% оцінених миль річок та струмків, як і раніше, забруднені.

У звіті «забруднені» визначаються як води, які надто забруднені, щоб відповідати стандартам для купання та відпочинку, водної флори та фауни, споживання риби або використання як джерела питної води.

У звіті йдеться, що Індіана очолює список штатів із найбруднішими водоймами: довжина річок і струмків загальною довжиною 24 395 миль (39 тис. км) вважається непридатною для купання та відпочинку. Другий в антирейтингу – Орегон, третій – Південна Кароліна.

Флорида займає перше місце у США за загальною кількістю площі озер, класифікованих як непридатні для плавання та водного життя, і друге місце за загальною кількістю площі озер, визнаних непридатними для будь-якого використання. Каліфорнія займає перше місце, коли йдеться про найбільшу кількість миль річок і струмків, перерахованих як непридатні для пиття, і третє місце за непридатністю споживання риби.

EIP стверджує, що всі ці дані, як і раніше, не показують усієї міри забруднення води в країні, тому що всі штати контролюють свої водні шляхи по-різному — без будь-яких універсальних керівних принципів, наданих EPA. Це пов’язано з обмеженим фінансуванням та скороченням бюджету, через що природоохоронні органи недоукомплектовані персоналом та не можуть перевірити усі свої води у встановлені терміни.

EIP прогнозує, що 73% річок і струмків у США не оцінювалися протягом останнього циклу, те саме стосується 49% озер і 24% заток.

Закон про чисту воду 1972 року спрямував понад $1 трлн на інвестиції в очисні споруди та призвів до суттєвого покращення якості води. Однак цей акт «не досяг того, що обіцялося». У ньому викладено кілька способів, якими EPA може посилити правозастосування та модернізувати рішення щодо боротьби із забрудненням.

Оновлення правил — це перший крок, оскільки EIP стверджує, що EPA не оновлювало свої технологічні обмеження для галузей, що сильно забруднюють довкілля, таких як хімічне виробництво, з 1970-х років. І це попри мандат у рамках Закону про чисту воду, який вимагає від Агентства з охорони навколишнього середовища кожні п’ять років переглядати стандарти забруднення води для промисловості, щоб йти в ногу з покращенням технологій.

Сільське господарство — ще одна область, де необхідні сучасні рішення, оскільки EIP вважає, що це безумовно одне з найбільших джерел погіршення стану водних шляхів у США.

«Тваринництво стало галуззю з величезною проблемою утилізації відходів і має регулюватися, як і інші великі галузі», — йдеться у звіті EIP. Це стосується забруднення від сільського господарства, яке може призвести до того, що надлишок добрив і гною потрапить у струмки та річки, що призведе до цвітіння водоростей. Вони можуть швидко стати токсичними, оскільки Національне управління океанічних та атмосферних досліджень описує цей процес як неконтрольоване зростання водоростей, що викликає хвороби або навіть смерть.

В цей час EPA дозволяє штатам самим розв’язувати питання, пов’язані з оцінкою водних шляхів, включаючи інтерпретацію критеріїв якості води, частоту збору даних, а також метод аналізу та класифікації. По суті, не існує універсальних рекомендацій щодо визначення забруднення водних шляхів для всіх 50 штатів як засіб вимірювання хворих рівнів основних забруднювачів, таких як азот.

Закон про чисту воду дійсно зробив значні кроки в очищенні водних шляхів країни до 1990-х і 2000-х років: в одному звіті EPA за 2000 рік оцінює, що додаткові 16 507 миль (26 тис. км) річок і струмків стали придатними для плавання завдяки цьому закону, і ще 24713 миль (40 тис. км) також були очищені та стали придатними для риболовлі. Примітно, що у звіті EIP говориться, що ці поліпшення були «обумовлені не лише збільшенням фінансування та посиленням законів, а й самовідданою роботою десятків тисяч працівників усередині та поза урядом, які присвятили своє життя тому, щоб зробити води Америки чистішими».

Двопартійний законопроєкт президента США Джо Байдена про інфраструктуру дійсно включає фінансування зусиль щодо боротьби із забрудненням води. Також Агентство з охорони навколишнього середовища оголосило, що має намір працювати з партнерами на рівні штатів, місцевою владою та племенами для реалізації фінансування водної інфраструктури на суму $43 млрд.



Фото: Shutterstock

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *