Нобелівська премія миру 2022: переможе Зеленський або Навальний?

Нобелівський комітет завершив прийом заявок на премію миру, лауреатів буде оголошено на початку жовтня. Директор норвезького Інституту вивчення миру (PRIO) Генрік Урдал склав перелік претендентів на премію, в якому перші місця посіли російський опозиційний політик Олексій Навальний, президент України та лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська.

У публікації PRIO зазначається, що якщо Нобелівську премію миру присудять Тихановській та Навальному, це буде виглядати як чіткий протест проти війни Росії в Україні та проти допомоги Білорусії у військових діях, а також як «підтримка демократичних та ненасильницьких альтернатив Олександру Лукашенку та Володимиру Путіну».

Також, як пише агентство Рейтер, серед кандидатів на премію є – президент України Володимир Зеленський, незалежна газета Київ Індепендент, волонтери, які допомагають мирним жителям України. Ще один варіант: Нобелівський комітет може нагородити екологічних активістів, як-от Грета Тунберг.

Зазначимо, що Навального номінують на Нобелівську премію миру третій рік поспіль, як і російського президента. Минулого року премію миру отримали журналісти – головний редактор «Нової газети» Дмитро Муратов та засновниця філіппінського опозиційного видання «Реплер» Марія Ресса.


Дати вручення Нобелівської премії


Лауреатів Нобелівської премії традиційно оголошують на початку жовтня. Цього року імена переможців у 6 категоріях стануть відомими:

Фізіологія чи медицина – 3 жовтня о 11:30;
Фізика – 4 жовтня о 11:45;
Хімія – 5 жовтня о 11:45;
Література – ​​6 жовтня о 13:00;
Премія миру – 7 жовтня о 11:00;
Економіка – 10 жовтня о 11:45.

Зеленський серед номінантів. На тлі повномасштабної агресії РФ проти України президента Зеленського запропонували висунути на премію миру. Хоча за статутом премії імена номінантів офіційно не оголошують, букмекери приймають ставки на найімовірніших її претендентів. Провідні позиції в списках букмекерів займають Володимир Зеленський і видання The Kyiv Independent.

До переліку найбільш гідних потенційних лауреатів увійшли:

опозиціонери панівних режимів Росії та Білорусі – Олексій Навальний та Світлана Тихановська;
Міжнародний суд ООН у Гаазі;
борець із релігійним екстремізмом Харш Мандер;
активіст руху за припинення репресій щодо уйгурського населення Китаю Ільхам Тохті, лідери продемократичного руху в Гонконгу Агнес Чоу Тінг та Натан Лоу Квун-чунг;
Група аналізу даних про порушення прав людини (HRDAG) та Центр прикладних ненасильницьких дій та стратегій (CANVAS).

Ставки на переможців Нобелівської премії миру 2022 року (скриншот nicerodds.co.uk)


Згідно з опитуванням Reuters, на премію миру цього року можуть бути номіновані борці зі зміною клімату: екоактивістка Грета Тунберг, британський телеведучий Девід Аттенборо, міністр закордонних справ Тувалу Саймон Кава, рух Fridays for Future. Іншими потенційними лауреатами є міжнародні організації, такі як Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), ЮНІСЕФ, Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

Хто ще претендує на Нобелівську премію?

Через заборону розголошення списку кандидатів інформації про претендентів на нагороду не багато. До того ж імена вчених часто невідомі широкому загалу. Нобелівський тиждень триватиме з 3 до 10 жовтня.

Трансляцію з оголошенням лауреатів Нобелівської премії-2022 можна переглянути ТУТ.




Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *