Росія попередила США про проведення ядерних навчань

Президент Джо Байден заявив, що застосування ядерної зброї стане «серйозною помилкою».

Росія повідомила США про плани провести щорічні ядерні навчання», — повідомляє «Голос Америки».

«Цей крок (повідомлення про навчання. – Авт.) знижує ризик прорахунку на тлі безвідповідальної російської ядерної риторики», – повідомили в адміністрації Джо Байдена.

США очікують, що Росія проведе випробувальні пуски ракет під час щорічних навчань стратегічних ядерних сил «Гром». Торік цими навчаннями РФ запускала міжконтинентальні балістичні ракети.

Варто зазначити, що 25 жовтня Росія направила до Ради Безпеки ООН листа, де говорилося, що Україна нібито готується застосувати «брудну бомбу» на своїй території. Західні та українські офіційні особи категорично відкинули це твердження, назвавши його дезінформацією та приводом для ескалації воєнних дій.

«Ядерні навчання є потенційним викликом для Сполучених Штатів та їх союзників, оскільки президент Росії Володимир Путін намагається таким чином «замести сліди» на тлі озвучених нею загроз про застосування ядерної зброї для захисту Росії в її вторгненні, що провалюється в Україну», — пише «Голос Америки» «.

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс наголосив на важливості дотримання вимог про повідомлення щодо проведення навчань.

«Хоча Росія здійснює нічим не спровоковану агресію, використовуючи безвідповідальну ядерну риторику, ці заходи повідомлення гарантують, що нас не застануть зненацька. Це знижує ризик неправильного тлумачення дій РФ», — сказав Нед Прайс.

У міру того, як українські війська просуваються в окуповану Росією Херсонську область, що загрожує Кремлю великою поразкою, російські офіційні особи зв’язалися з представниками Заходу, щоб передати повідомлення про «брудну бомбу», яку нібито планують застосувати українські військові. Президент України заявив, що такі звинувачення свідчать про те, що Кремль сам планує такий напад із використанням вибухового пристрою з радіоактивним матеріалом і тепер прагне звинуватити у цьому Київ. У США серйозно переймаються тим, що Кремль застосує ядерну зброю меншої потужності.

«Ми турбуємося, оскільки Росія має звичку звинувачувати інших у тому, що вона, зрештою, планує зробити сама. Однак у нас немає жодних розвідданих щодо того, що Росія готується застосувати ядерну зброю«, – сказав Нед Прайс.

Президент Джо Байден попередив РФ, що застосування ядерної зброї стане «серйозною помилкою».

«Росія зробить неймовірно серйозну помилку, якщо застосує тактичну ядерну зброю. Я поки не гарантую вам, що це операція під чужим прапором, ми не знаємо. Але це було б серйозною помилкою», – сказав Байден.

Чи є у людства шанс на виживання у разі ядерної війни. Що насправді є “червоною кнопкою”?

Сама по собі «червона кнопка» — це такий, можна сказати, художній образ, за ​​яким стоїть ціла система оборони. У тому вигляді, як її уявляємо, – кнопка у валізі, вона сама по собі не має жодного потенціалу. Функціонал цього пульта управління для запуску ядерної зброї суворо засекречений. І уявлення про нього мають лише десятки людей на всій планеті. Доступ до пульта управління мають глави деяких держав. Але це не означає, що вони самостійно можуть прийняти рішення взяти натиснути кнопку і знищити світ. Є певні інструкції, директиви та бойовий розпорядок. Запуск системи провадиться поетапно, активацію може запустити група людей, які розподіляють між собою відповідальність. Одна людина не в змозі активувати ядерну зброю. Потрібно кілька одночасних наказів, які зроблять видачу певних кодів, щоб активувати систему в режимах оборони чи атаки.

Переможців не буде


Як не дивно, але саме ядерна зброя довгі роки виступала стримуючим фактором воєн у світі. Главам держав доводилося використати всю майстерність дипломатії, щоб домовлятися та розв’язувати проблеми. Було чітке розуміння, що накопичений потенціал зброї в деяких країнах настільки великий, що активація з будь-якого боку призведе до наслідків для планети.

Переможців не буде. Не має значення, хто натисне цю “червону кнопку”. Багато країн відмовилися від ядерної зброї, приєднавшись до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) було підписано у 1968 році, де було узаконено ядерні арсенали Великобританії, Росії, Китаю, Франції та США, закріпивши за ними статус ядерних держав. Інші держави після підписання документа позбавляються права створювати чи набувати таку зброю. Учасниками угоди наразі є понад 190 країн. Поза договором залишаються Індія, Пакистан та Ізраїль. У січні 2003 року з угоди вийшла КНДР.

Американська тактична ядерна зброя розміщена на шести базах у п’яти країнах — членах НАТО: Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах та Туреччині. За даними неурядових фахівців США, йдеться про приблизно 150 бомб B61 (Бі-61).

Список ядерних держав світу на 2022 рік налічує 10 основних держав. Інформація, які країни мають ядерний потенціал і в яких одиницях він виражається кількісно, ​​базується на даних Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу. 9 країн офіційно є власниками ядерки, утворюють так званий «Ядерний клуб». До нього входять: КНДР, Ізраїль, Індія, Пакистан, Великобританія, Китай, Франція, США, Росія. Найбільше боєголовок, за даними відкритих джерел, у США (6 800) і Росії (7 000). За непідтвердженою інформацією, ядерну зброю може мати Іран.

Хто виживе після ядерного вибуху?

Тож чи можливо вижити після ядерної атаки? Японець Цутому Ямагуті у 1945 році пережив одразу 2 ядерні бомбардування – спочатку у Хіросімі, а потім – у Нагасакі. Він вижив, але серйозно обгоріли його обличчя та тіло. Обидва рази Цутому знаходився всього за 3 кілометри від епіцентру вибуху, і обидва рази від смерті його врятувала випадковість. Цутому облисів, втратив частину зубів і часто мучився від сильного болю, але для нього підібрали лікування, і згодом він видужав. І помер у 93 роки. Але це щасливий виняток, кажуть вчені.

При спалаху, на початку ядерної реакції, в капсулі бомби відбувається виділення величезної кількості енергії різних видів. Це і проникаюча радіація, яка розповсюджується на величезні території. І світлове опромінення, яке дає опіки. Ударна хвиля від вибуху здатна зносити бетонні споруди певному видаленню. Усі наслідки залежать від того, наскільки сильним був боєзапас.

Якщо говорити про потужність у тротиловому еквіваленті, то сьогодні термоядерні заряди дуже сильні. Одна з найбільших американських ракет «Трайдент» має потужність 415 кілотонн. Подібні ядерні боєголовки здатні повністю знищити середнє за розмірами місто. Але є й наслідки, що відбуваються за зоною ураження. Є думка, що люди почнуть помирати від хвороб, буде багато онкохворих. Досліджень з цієї теми було багато. Довгий час вважали, що на територіях після вибуху багато сотень років взагалі неможливо буде жити та щось вирощувати.

6 серпня 1945 року було скинуто атомну бомбу на Хіросіму.

Як жити після ядерної війни?


Велику проблему становитиме атомна зима. Ніхто ніколи не ставив експерименту, але можна припустити, що за 2 роки вона закінчиться і можна буде займатися сільським господарством. На щастя, наша енергетика частково на вугіллі. Нам у цьому сенсі пощастило – навіть якщо гігантські екскаватори та вантажівки поступово зламаються через відсутність постачання запчастин, вугілля можна буде видобувати вручну. Наявність електроенергії дозволить налагодити виробництво скла та теплиць. Буде питання у лампах, і треба лише людству навчитися виробляти компоненти. Так ми зможемо виробляти їжу в умовах ядерної зими.

Сподіватимемося, що гірські річки залишаться чистими. Якщо ж ні – потрібні бурові роботи та підземні джерела. Налагодивши виробництво їжі та води, освітливши вулиці, можна подумати й про інші заняття. Основні сервери Інтернету будуть знищені, проте на рівень XIX століття вийти зможемо. Тоді з голоду в розвинених країнах уже не вмирали.

Так що якщо ви готові прийняти життя селянина XIX століття, то боятися вам нема чого.


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *