«США мають озброїти Україну зараз, поки не стало надто пізно»

17 серпня в американському виданні Hill вийшла стаття під заголовком «США мають озброїти Україну зараз, доки не стало надто пізно». Низка авторитетних американських військових, дипломатів та фахівців з національної безпеки закликала керівництво США постачати зброю Україні в повному обсязі, у тому числі й ракети ATACMS дальністю 300 км.

Автори статті зазначають, що адміністрація президента Джо Байдена успішно згуртувала союзників США та надала суттєву військову допомогу Україні, однак їм не вдалося розробити задовільну стратегію, яка б дозволила урядам зберігати міцну громадську підтримку участі країн НАТО в цьому процесі в довгостроковій перспективі.

«Надаючи допомогу, достатню для того, щоб зайти в глухий кут, але не для того, щоб звести нанівець територіальні завоювання РФ, адміністрація Байдена може ненавмисно вирвати поразку з пащі перемоги», — зазначають підписанти.

На їхню думку, через надмірну обережність щодо провокування російської ескалації (як звичайної, так і ядерної) США фактично поступаються ініціативою Кремлю і зменшують тиск на Москву, щоб вона припинила свою агресію і відповідально підійшла до переговорів.

«Імперіалістична війна Кремля проти народу України — це не просто моральна образа та кампанія геноциду, спрямована на те, щоб стерти українську націю з карти світу, але і явна загроза безпеці та процвітанню США. Американські принципи та інтереси вимагають найрішучішої відповіді, достатньої, щоб змусити росіян повернутися до довоєнних ліній і завдати досить серйозних збитків, щоб утримати Росію від вторгнення втретє», — йдеться у статті.

«Путін та інші високопосадовці перед початком і після вторгнення 24 лютого неодноразово нагадували Заходу про небезпеку ядерної війни. Але США теж ядерна держава, і було б стратегічною помилкою вважати, що ядерне стримування більше не працює. Ядерне стримування все ще працює, — йдеться у зверненні експертів з національної безпеки. — Погрожувати ядерною війною, але не починати її, на користь РФ. За такими погрозами Кремля нічого не було, наприклад після вступу Фінляндії та Швеції до НАТО»

«Що станеться, якщо ми дозволимо Путіну нас залякати та зупинити постачання потрібних Україні озброєнь, щоб зупинити російський ревізіонізм?» — ставлять собі риторичне питання представники США, наголошуючи, що Кремль може загрожувати також ядерною зброєю країнам Балтії.

«Чому адміністрація не допускає думки, що Кремль наважиться зробити те саме щодо Естонії та Польщі, якщо подібна тактика вже спрацювала в Україні?» — запитують пряме запитання Білого дому експерти.

Підписанти впевнені, що поки російські сили намагаються перегрупуватися на сході України та запобігти спробам України відбити Херсон на півдні, настав час для союзників України зробити все можливе, надавши Україні кошти, необхідні для перемоги. Йдеться, зокрема, про системи HIMARS та боєприпаси ATACMS до них з дальністю 300 км.

Також Україна потребує постійного поповнення запасів боєприпасів та запчастин для артилерійських систем різних країн. Крім цього, Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони малої та середньої дальності для протидії російським повітряним та ракетним атакам.

«Ставки зрозумілі для нас, наших союзників та України. Ми не повинні обманювати себе. Нам може здаватися, що кожного дня, коли ми відкладаємо надання Україні зброї, необхідної їй для перемоги, ми уникаємо конфронтації з Кремлем. Навпаки, ми просто збільшуємо ймовірність того, що ми зіткнемося з цією небезпекою на менш сприятливих підставах. Мудрий і розсудливий крок полягає в тому, щоб зупинити агресивні задуми президента РФ щодо України та зробити це зараз, поки не пізно», — підсумували автори колонки.

Під цією заявою підписалися:

колишні головнокомандувачі об’єднаними силами НАТО в Європі генерали Філіп Брідлав та Уеслі Кларк;
колишня чиновниця Держдепу та Пентагону Дебра Кейган;
колишній посол у Фінляндії та Туреччині Ерік Едельман;
колишній заступник державного секретаря з міжнародних справ Пола Добрянські;
ексзаступник міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії Евелін Фаркас;
колишній заступник держсекретаря з питань Європи та експосол США у Польщі Деніел Фрід;
колишній посол США в Україні Джон Гербст;
екскомандувач армією США у Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес;
колишній посол у Німеччині Джон Корнблум;
колишній заступник держсекретаря Девід Крамер;
колишній перший заступник міністра оборони Єн Лодал;
колишній помічник генпрокурора Роберт Макконнелл;
експосол з особливих доручень щодо колишнього СРСР Стівен Сестановіч;
колишній співробітник розвідки США, експерт безпеки Джон Сайфер;
колишні посли в Україні Вільям Тейлор та Марі Йованович;
колишній спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер;
колишній заступник генсека НАТО та помічник глави Пентагону, експосол США в Росії та НАТО Олександр Вершбоу.

На це звернення вже відреагували у Пентагоні.

Речник відомства Нед Прайс заявив, що з 24 лютого Сполучені Штати виділили Україні військову допомогу на суму 10 мільярдів доларів.

«Я можу запевнити вас, що ми продовжимо надавати всі доступні нам ресурси нашим українським партнерам, щоб вони могли продовжувати захищати свою країну, а зрештою захищати свою демократію та свою свободу», — сказав він.

Прайс наголосив, що на кожному етапі війни допомогу США в галузі безпеки було адаптовано до конкретних ситуацій на фронті. У перші дні США постачали Україні бронетехніку, протитанкові, протипіхотні засоби, щоб допомогти досягнути успіху в битві за Київ. З того часу битва перемістилася на південь і схід, і так само допомога США була адаптована під ситуацію в цих регіонах», — додав спікер Пентагону.

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *