США та союзники: чим для України завершилася зустріч Рамштайн-4

У середу, 20 липня відбулася 4 зустріч контактної групи з надання військової допомоги Україні «Рамштайн-4» на рівні міністрів оборони, начальників генеральних штабів та командувачів армій приблизно 50-ти країн. Зустріч проходила віртуально під головуванням міністра оборони США Ллойда Остіна.

Під час відкриття зустрічі міністр Остін виступив із наступним зверненням до її учасників:

«Доброго ранку. Радий бачити всіх сьогодні на екрані. Ласкаво просимо до нашого четвертого засідання контактної групи з питань оборони України. Ми збираємось у той момент, коли Україна вступає у шостий місяць своєї боротьби проти жорстокого та неспровокованого вторгнення Росії. І це важливий форум є для обговорення невідкладних потреб, необхідних Україні для свого захисту, захисту своїх громадян та своєї суверенної території. Наша допомога реально змінює ситуацію на місцях. Але для початку зробімо крок назад і згадаємо, як ми прийшли до цього моменту – шість місяців розв’язаної Кремлем війни, яка, як там думали, закінчиться за кілька днів».

«24 лютого Росія кинула (в Україну) потужні сили на вторгнення, щоб завоювати всю Україну. І вони зазнали невдачі. Росія направила свої війська та сталь на взяття Києва. І вони зазнали невдачі. Росія спробувала повалити демократично обраний уряд України. І вона зазнала невдачі. Потім Росія переоснастилася та вирішила, що зможе легко захопити Донбас. І вона зазнала невдачі. І весь цей час Росія намагалася подавити дух вільного народу України. І вона зазнала й цьому невдачі».


«І, як ми бачимо знову і знову протягом останніх місяців війни, українські війська зривають військові плани Москви. Вони захищають свою демократію та свою Батьківщину з хоробрістю, рішучістю та доблестю. Ми всі зібралися тут, бо розуміємо серйозну загрозу, яка й досі висить над Україною. Але пам’ятаймо, що Путін постійно переоцінює військову міць Росії. І він постійно недооцінює силу вільного народу, який бореться за свою Батьківщину, та бажання міжнародного співтовариства стати на його бік.
І тому, доки триває ця боротьба, контактна група продовжуватиме шукати інноваційні шляхи для надання довгострокової підтримки хоробрим чоловікам та жінкам – військовослужбовцям Збройних Сил України. І ми підбиратимемо нашу допомогу таким чином, щоб Україна мала технології, боєприпаси та величезну вогневу міць для самооборони. Ви знаєте (те, що відбувається зараз), це критична фаза конфлікту. І тому наша колективна підтримка України є життєво важливою і невідкладною.

Росія думає, що зможе пережити Україну та пережити нас. Але це лише останній із прорахунків Росії. Ми єдині у нашій підтримці. Ми тверді у своїх зобов’язаннях. І ми впораємося із цим завданням. Місяць тому в Брюсселі ця група провела особисту зустріч, щоб підтвердити нашу прихильність до самооборони України. І ми почули від багатьох країн про нові важливі ініціативи. Понад 30 країн уже направили летальну військову допомогу Україні. І ми продовжуємо досягати важливих успіхів та бачимо результати на місцях.

З моменту тієї нашої зустрічі у Брюсселі дотепер Сполучені Штати виділили Україні допомогу у сфері безпеки на понад $2.6 мільярда. Наша допомога включає 12 реактивних систем залпового вогню HIMARS для подальшого зміцнення вогневого потенціалу України на великих відстанях. Ми також замовили для постачання дві системи ППО NASAMS, щоб допомогти Україні захистити свої сили та цивільне населення від російських ракетних атак.

Сполучені Штати також зобов’язалися надіслати більше боєприпасів HIMARS, боєприпасів для артилерії з точним наведенням, тактичних транспортних засобів та іншу вкрай необхідну підтримку. Ми продовжуватимемо надавати допомогу у сфері безпеки на історичному рівні, щоб допомогти Україні захистити себе. А наприкінці цього тижня ми розгорнемо наш наступний президентський пакет допомоги – боєприпаси та обладнання для України.

Це буде 16 пакет постачання обладнання із запасів міністерства оборони із серпня 2021 року. До нього увійдуть ще 4 удосконалені ракетні системи HIMARS, котрі українці використовують так ефективно і які вже змінили ситуацію на полі бою. Також до нього увійде більше боєприпасів для HIMARS та артилерії.

Інші країни також продовжують нарощувати свою підтримку, у тому числі у важливій галузі далекобійних систем. Поставлені Британією системи M270 MLRS вже беруть участь у бойових діях, а системи з Німеччини скоро з’являться на полі бою. Польща також нещодавно передала Україні три батальйони 155-міліметрових самохідних гаубиць, які вже приносять користь на передовій. І я хочу особливо подякувати Норвегії за її тісне співробітництво зі Сполученими Штатами з передачі NASAMS.

Збройні Сили України неодноразово демонстрували своє вміння використовувати HIMARS, M270 та 155-міліметрові гаубиці. І ці можливості відіграли вирішальну роль у боротьбі на Донбасі.

Україна також досягла реальних успіхів на полі бою за допомогою іншого обладнання, наданого членами контактної групи. Наприклад, Україна вправно використала передані їй протикорабельні системи «Гарпун» проти російського флоту у Чорному морі. Ці системи допомогли Україні відвоювати острів Зміїний. Тому я з нетерпінням чекаю на сьогоднішню дискусію про те, як ми можемо продовжувати надавати Україні більш суттєві можливості та терміново необхідні боєприпаси.

І тут, щоб допомогти нам зрозуміти ці критичні вимоги, присутні мої близькі друзі та колеги, міністр оборони України Олексій Рєзніков та заступник головнокомандувача армії генерал-лейтенант Мойсюк. З моменту нашої останньої особистої зустрічі у Брюсселі ми з міністром Резніковим перебуваємо у тісному та постійному контакті щодо бойових вимог та прогресу України. Панове, я хочу подякувати вам і вашим командам за те, що ви приєдналися до нас на сьогоднішній зустрічі. Ми глибоко захоплені вашою невпинною відданістю справі оборони вашої країни, і ми глибоко цінуємо вашу тісну співпрацю протягом останніх кількох місяців. Для мене також велика честь, що до мене знову приєдналися міністри та керівники генеральних штабів із приблизно 50 країн.

Контактна група продовжує досягати реальних результатів. І це свідчить про нашу колективну рішучість протистояти атакам Росії на демократію, суверенітет та заснований на правилах міжнародний порядок, який забезпечує нашу безпеку. Дозвольте мені подякувати всім, хто приєднався до нас. А зараз ми попрощаємось із нашими друзями зі ЗМІ, і після відходу представників ЗМІ я передам мікрофон моєму дорогому другу, міністру Резникову. Щиро Дякую».

* Після закінчення наради контактної групи міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі провели у Пентагоні пресконференцію, де виступили перед журналістами та відповіли на їхні запитання.

— Міністр Остін:

«Росія продовжує безперервні обстріли, і це жорстока тактика, що нагадує про жахи Першої світової війни. Тому Україні потрібна вогнева міць і боєприпаси, щоб витримати цей шквал і завдати удару у відповідь по Росії — російській зброї, яка здійснює ці атаки з власної території України.
Тому ми розуміємо терміновість ситуації та докладаємо всіх зусиль для підтримки та посилення динаміки постачання. Це включає безліч нових оголошень про поставки, зроблені сьогодні вранці. Ми бачимо, що країни з усього світу продовжують надавати допомогу у вигляді вкрай необхідних систем та боєприпасів.

Деякі з наших союзників та партнерів навчають українські війська, деякі ремонтують українське обладнання, а деякі також надають запасні частини та засоби для забезпечення бойових дій. Такі країни, як Чеська Республіка, Польща та Великобританія, працюють зі своїми національними промисловими базами, щоб знайти способи допомогти Україні ще швидше, а інші країни, такі як наші союзники з країн Балтії та Австралії, продовжують щедро постачати обладнання зі своїх власних запасів.

Я особливо вдячний Польщі за те, що вона є стрижнем наших зусиль щодо надання допомоги у сфері безпеки, а також за надання військового обладнання на суму понад $1.7 мільярда. Я хотів би подякувати Норвегії за її активну співпрацю у наданні Україні системи протиповітряної оборони NASAMS. Я дуже вдячний цим країнам та всім країнам, які запропонували допомогу. Я впевнений, що ці зусилля розвиватимуться й надалі».

«Зараз ми працюємо не лише для того, щоб надати допомогу у забезпеченні безпеки у короткостроковій перспективі. Однією із ключових тем сьогоднішньої дискусії було забезпечення того, щоб Україна могла продовжувати боротьбу з метою захисту себе та своїх громадян. Тому ми ще більше зосереджені на найближчих потребах України, але ми також дивимося вперед, щоб надати Україні можливості, які їй знадобляться для стримування та самооборони у довгостроковій перспективі. Ви знаєте, що рішучість та стійкість українського народу надихають увесь світ. І, як сказав президент Байден, Сполучені Штати очолюють процес (надання допомоги), і ми не маємо наміру зупинятися. Ми продовжуватимемо рухатися з тією швидкістю, з якою рухається війна. Ми збираємося ясно дати зрозуміти, що груба сила не означає правоту. Ми твердо стоятимемо на стороні наших колег по контактній групі, підтримуватимемо самооборону України протягом тривалого часу. І ми захищатимемо заснований на правилах міжнародний порядок, який захищає всіх нас».

— Генерал Міллі:

«Я теж хочу подякувати всім членам, міністрам, начальникам генеральних штабів із понад 50 країн, які брали участь сьогодні в зустрічі. Крім того, я хотів би подякувати генералу Мойсюку. Він заступник головнокомандувача Збройних Сил України. Він представляв мого друга, мого партнера, мого колегу, українського колегу, з яким я часто спілкуюся, генерала Залужного. У мене з ним була тривала розмова буквально днями. І я розмовляю з ним кілька разів на тиждень.

Сьогодні виповнилося п’ять місяців з того часу, як Росія розпочала своє вторгнення. Хоча росіяни досягли деяких поступових тактичних успіхів на Донбасі за останні кілька тижнів, а фактично місяців, вони не змогли досягти своїх стратегічних та оперативних цілей. Здібний та непокірний народ України, її столиця стоять, її армія бореться, і її народ зараз, як ніколи, сповнений рішучості зберегти свою демократію. Невдача Росії пояснюється натхненням, хоробрістю, рішучістю, мужністю, опором українського народу. Але це також є наслідок об’єднання націй, об’єднання міжнародної спільноти під керівництвом США, щоб сформувати цей сучасний арсенал демократії. Волелюбні країни по всьому світу зацікавлені у збереженні міжнародного порядку, що базується на правилах. Всі разом ми не можемо дозволити сильним перемагати слабких і не можемо миритись з ідеєю, що сила робить право.
Неспровокована російська агресія має глибокі наслідки не лише в Україні, а й у всій Європі та, щобільше, у всьому світі. Тому президент Сполучених Штатів розпорядився, щоб ми підтримали Україну у скрутну хвилину. Тому ми продовжуватимемо постачати українцям зброю, яка їм необхідна для захисту своєї Батьківщини та протистояння російській агресії».

«200 українців уже пройшли підготовку з HIMARS, і ця підготовка продовжується для багатьох інших (військовослужбовців)».

«Коли президент підписує дозвіл на постачання зброї чи боєприпасів українцям, вони починають постачатись протягом кількох днів. У середньому від 48 до 72 години проходить до перших поставок. І вже за тиждень чи близько цього вони опиняються в руках українців, на лінії фронту».
«Ця фаза, поточна фаза війни, продовжує бути битвою на виснаження, що здійснюється за допомогою підтримки та дійсно далекого вогню. У найближчій перспективі росіяни, мабуть, продовжать використовувати важкі артилерійські обстріли задля досягнення своїх обмежених успіхів Сході. Однак ці тактичні успіхи далися неймовірною ціною, з погляду російських втрат та їхньої знищеної техніки.

Контактна група, яка зібралася сьогодні, має намір продовжувати надавати українцям допомогу в захисті своєї країни, щоб змусити росіян припинити агресивну війну. Сьогодні 147-й день з моменту російського вторгнення: незаконного та неспровокованого, великомасштабного, сильних проти слабких. І ця боротьба, ймовірно, продовжуватиметься протягом тривалого часу. Тому наше обговорення у контактній групі було зосереджено на наданні допомоги українцям для продовження тривалої боротьби: як ми можемо найкраще озброїти та навчити їх, щоб вони могли продовжувати захищати свою країну та виснажувати російську військову машину?»

«Я вже говорив про це, в українців чудові артилеристи. І вони діють дуже, дуже ефективно. На сьогодні HIMARS, які ми їм надали – і ми, до речі, не єдина країна, інші країни також надають далекобійну артилерію. Великобританія, наприклад, деякі інші країни надають далекобійну ракетну артилерію. На сьогодні ці системи не знищені росіянами, і я стукаю по дереву щоразу, коли говорю про це. І українці дуже ефективно використовують їх».

— У відповідь на запитання, чи не позначиться постачання систем HIMARS із запасів Пентагону на боєздатність американської армії, генерал Міллі відповів:


«Питання не так у системі, не так у самій пусковій установці, питання у боєприпасах, у кількості боєприпасів, які вистрілюються з HIMARS. Ми розглядаємо все це дуже уважно на щоденній основі. Ми поінформували міністра про те, який, на нашу думку, допустимий рівень ризику для наших власних сил з погляду нашої готовності, можливостей та обладнання.
Ми вважаємо, що зараз усе гаразд. І якщо дивитися вперед на найближчі місяць-два-три, ми думаємо, що все буде гаразд. І ми також дуже, дуже тісно пов’язані через Міністерство оборони з промисловою базою та контролюємо методи управління виробництвом, щоб продовжувати виробляти ці системи озброєнь».

У відповідь на питання про те, чи планується навчання українських пілотів на американських військових літаках, генерал Міллі сказав:


«Ми розглядаємо всілякі варіанти, щоб представити їх міністру та президенту. І поки що рішень з цього приводу не прийнято, але ми розглядаємо широкий спектр варіантів, включаючи навчання пілотів».

— У відповідь на питання про можливу ескалацію з боку Росії та її нових спроб атакувати Київ та інші райони країни, генерал Міллі сказав:


«Щодо того, про що ви запитали, чи може це піти у напрямку ескалації. Ті види термінів, про які ви говорили, ми розглядаємо як найімовірніші та найнебезпечніші варіанти, які може зробити супротивник. І тому ми думаємо про них. Щодо найбільш небезпечних, звичайно, мені не потрібно говорити про це з трибуни про те, якими вони можуть бути, ви можете зрозуміти це самі. Але (у них) є можливості у різних галузях, у сенсі географії, у системах озброєння тощо. Такі можливості є завжди.

Я можу сказати вам, що ми дуже, дуже уважно стежимо за цим щодня. Ми знаходимося в режимі постійного моніторингу будь-яких форм ескалації з боку Росії, які можуть вплинути на Сполучені Штати, НАТО, Україну чи деінде, і ми постійно консультуємо міністра з цього приводу».


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *