У США на виробника цукерок Skittles подали до суду за небезпечний барвник

На виробника цукерок Skittles – компанію Mars група споживачів подала до суду через високий вміст діоксиду титану у барвнику.

У федеральний суд Північної Каліфорнії було подано колективний позов до компанії Mars, у якому стверджується, що цукерки Skittles непридатні для вживання в їжу, тому що для їх створення використовується небезпечний для здоров’я людей барвник», — повідомляє Daily Mail.

Жителька Каліфорнії Дженіс Темз звинуватила Mars в тому, що компанія наражає на небезпеку покупців Skittles, які нічого не підозрюють та вживають солодощі з «підвищеним рівнем» діоксиду титану — TiO2 в якості харчової добавки.

У позові наголошується, що діоксид титану буде заборонено в Європейському союзі наступного місяця, після того, як регулятор безпеки харчових продуктів визнав його небезпечним через «генотоксичність», іншими словами — здатність змінювати ДНК.

Крім того, експерти побоюються, що діоксид титану при вживанні в небезпечних кількостях може зашкодити життєво важливим органам, включаючи мозок. Зазвичай він використовується для створення білого чи каламутного кольору на продуктах, після чого дані продукти можуть бути пофарбовані яскравими кольорами.

Автори позову вимагають від компанії відшкодувати збитки за шахрайство та порушення законів штату Каліфорнія щодо захисту прав споживачів.

У компанії Mars не відповіли на прохання Daily Mail про коментар.

У лютому 2016 року компанія публічно пообіцяла протягом п’яти років відмовитись від штучних барвників. Однак у позові стверджується, що це був лише маркетинговий хід, щоб задовольнити бажання споживачів, і Mars продовжує надалі додавати цей хімікат у свої цукерки. «Відповідач порушив свою власну обіцянку споживачам», — стверджується в позові. «Понад шість років потому відповідач продовжує продавати продукти з [діоксидом титану] без відома споживачів, які купують продукти компанії».

Накопичення частинок діоксиду титану в організмі людини може спричинити генотоксичність, здатність речовини пошкоджувати ДНК, потенційно викликаючи рак. У позові також зазначається, що інші бренди цукерок, зокрема Sour Patch Kids, Swedish Fish і Nerds, мають яскраві кольори, як Skittles, але не містять у своєму складі отруйного діоксиду титану.


Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *