Часті питання про програму Uniting for Ukraine

Українців продовжують пускати до США за програмою U4U або Uniting for Ukraine. Сполучені Штати з березня прийняли вже понад 100 000 українців і вікно в Америку продовжує бути відкритим для всіх громадян України. Розберемо нові питання, які хвилюють біженців.

Загальні питання про «Єднання заради України»


1. Чи існує обмеження щодо кількості заявок на участь у програмі «Єднання заради України» до перших 100 000?

Ні. Жодних обмежень щодо кількості заявок на отримання дозволу на в’їзд в рамках програми «Єднання заради України» або гуманітарного пароля не існує. Уряд США прагне надати громадянам України, переміщеним в результаті вторгнення Росії, повний спектр правових механізмів, включаючи гуманітарний пароль, імміграційні та неімміграційні візи, а також Програму прийняття біженців США, відповідно до американського законодавства.

2. Програма «Єднання заради України» доступна виключно для громадян України?

Програма «Єднання заради України» доступна для громадян України, які мають право на участь в процесі та їх найближчих членів сім’ї, які не є громадянами України, за наявності дійсного паспорта. Найближчі члени сім’ї, які не є громадянами України, мають подорожувати в США разом з громадянином України. Відповідно до вимог програми «Єднання заради України», найближчими членами сім’ї вважаються:
• Чоловік/дружина або цивільний партнер громадянина України;
• Неодружені діти громадянина України віком до 21 року.

ПРИМІТКА: Якщо дитині ще не виповнилося 18 років, вона має подорожувати з одним з батьків або законним опікуном, щоб розглядатися як кандидат на отримання гуманітарного пароля згідно з вимогами процесу «Єднання заради України».

3.Чи доступна програма «Єднання заради України» для громадян України, які наразі перебувають в Сполучених Штатах Америки?

Ні. Громадяни України, які перебувають у Сполучених Штатах, не розглядатимуться як кандидати на отримання пароля. Однак громадяни України, які постійно проживають в США з 11 квітня 2022 року і постійно фізично перебувають в США з 19 квітня 2022 року, можуть мати право на отримання тимчасового захищеного статусу (TPS). Для отримання додаткової інформації про TPS, відвідайте нашу сторінку Тимчасовий захищений статус для України. Особи, які фізично перебувають у Сполучених Штатах, можуть мати право подати прохання про надання притулку. Кожне прохання про надання притулку розглядається в індивідуальному порядку відповідно до конкретних обставин заявника. Відвідайте сайт uscis.gov/asylum для отримання додаткової інформації.


4. Який термін дії гуманітарного пароля для громадян України, які в’їжджають до США через порт в’їзду після поїздки за програмою «Єднання заради України»?

Як правило, громадяни України та їхні найближчі члени сім’ї, яким було видано пароль, в’їжджають до США на строк до двох років. Після отримання гуманітарного пароля громадяни матимуть право подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування на дискреційній основі.

5. Чи враховуватиметься факт відмови громадянину України, чий запит на поїздку за програмою «Єднання заради України» був відхилений, коли він перебував за межами США, якщо він пізніше приїде в США і подасть прохання про надання притулку?

Будь-яка особа, яка фізично перебуває в США або перебуває в порту в’їзду, може подати прохання про надання притулку. Кожне прохання про надання притулку розглядається в індивідуальному порядку відповідно до конкретних обставин заявника. Процес «Єднання заради України» передбачає інші критерії відбору, ніж ті, які передбачені для отримання притулку, і сам по собі не впливає на право людини на отримання притулку. Однак, можливо, що USCIS може розглянути причини відмови у видачі дозволу на поїздку в рамках програми «Єднання заради України» при оцінці права людини на притулок. Відвідайте сайт uscis.gov/asylum для отримання додаткової інформації. Громадянам України, які з’явилися на перевірку в наземний порт в’їзду на південно-західному кордоні без чинної візи або без попереднього дозволу на в’їзд в США відповідно до програми «Єднання заради України», може бути відмовлено у в’їзді та запропоновано подати заяву в рамках даного процесу.
Ukrainian nationals who present themselves for inspection at a land port of entry along the Southwest border without a valid visa or without pre-authorization to travel to the United States through Uniting for Ukraine may be denied entry and referred to apply through this process.

6. Поясніть, будь ласка, значення терміну «законний опікун».
Законний опікун – це особа, яка:
• • отримала право опіки над фізичною або неповнолітньою особою відповідно до рішення суду або компетентного органу влади, або держави, або уповноваженого державного органу; і
• може законно здійснювати та брати на себе юридичні зобов’язання від імені фізичної особи або неповнолітнього.

7. Чи можете ви надати додаткову інформацію про збори, що стягуються в рамках програми «Єднання заради України»?
Для спонсора не передбачено жодних зборів за подання форми I-134, Декларації про фінансову підтримку, а для бенефіціара – за подання запиту на дозвіл на в`їзд. Попри це, бенефіціар має сплатити за всі необхідні щеплення перед поїздкою. Крім того, якщо запит бенефіціара на дозвіл на в`їзд буде схвалений, йому необхідно буде організувати та профінансувати свій власний проїзд в США і сплатити всі необхідні збори за проходження медичних оглядів і щеплення після прибуття в США. Після отримання дозволу на в’їзд в США бенефіціар має право звернутися за дозволом на працевлаштування в Службу громадянства та імміграції США (USCIS), подавши форму I-765, Заява на дозвіл на працевлаштування Application for Employment Authorization з використанням коду категорії (c) (11) і сплативши необхідний збір або подавши заяву на звільнення від сплати збору.

Питання щодо спонсорів


1. Чи спонсори повинні бути громадянами США?
Ні, однак вони мають знаходитися на території США. Спонсори зобов’язані мати законний статус у США або гуманітарний пароль або ж бути бенефіціарами відкладеної дії чи відкладеного примусового виїзду (DED) на дату подання форми I-134. Особами, що відповідають критеріям спонсора, є, наприклад:
• Громадяни та піддані США;
• Законні постійні жителі, законні тимчасові жителі та умовні постійні жителі;
• Не іммігранти, які перебувають у законному статусі (тобто зберігають статус не іммігранта і не порушують жодних положень або умов статусу не іммігранта);
• Особи, які отримали притулок, біженці та особи, яким надано гуманітарний пароль;
• Особи, які отримали тимчасовий захищений статус (ТЗС);
• Бенефіціари відкладеної дії (включаючи DACA) або відстроченого примусового виїзду.


2. Чи може недержавна організація (NGO) подавати форму i-134 в якості спонсора?
NGO не можуть виступати в якості спонсора у формі I-134. Однак, якщо організація або інша структура надає фінансові або інші послуги бенефіціару з метою підтримання, ця інформація має бути надана разом з іншими доказами, що подаються з формою I-134. USCIS буде враховувати цю інформацію при визначенні здатності спонсора надавати підтримку зазначеному бенефіціару.


3. Чи проводить USCIS перевірку біографічних даних спонсорів?
Так. Крім визначення фінансової спроможності потенційного спонсора підтримувати свого бенефіціара протягом усього періоду дії гуманітарного пароля, USCIS також проводить перевірку благонадійності та біографічних даних спонсорів, включаючи інформацію про серйозні загрози громадській безпеці або національній безпеці, а також тривожних сигналів про ризики експлуатації або торгівлі людьми.

4. Спонсор має заявити, що він буде надавати всебічну підтримку чи надати конкретну інформацію про свою підтримку та внески?
Спонсори мають надати докази того, що вони мають достатній дохід на момент подачі форми I-134, або фінансові ресурси та безпосередній доступ до таких ресурсів і засобів, щоб підтримувати бенефіціара, зазначеного у формі I-134, протягом періоду дії гуманітарного пароля.
Спонсори можуть надати докази, включаючи, але не обмежуючись ними:
• Звіт співробітника американського банку або іншої фінансової установи;
• Лист з місця роботи; і
• Копію Федеральної Податкової декларації США.
Кілька спонсорів можуть об’єднатися для підтримки бенефіціара. У цьому випадку спонсор має подати форму I-134 і додати до неї:
• Додаткові докази, що підтверджують особу та кошти, що будуть надані додатковими спонсорами, які будуть надавати підтримку бенефіціару, і
• Заяву, що пояснює намір додаткових спонсорів розділити фінансову відповідальність за підтримку бенефіціара. USCIS буде оцінювати здатність спонсорів колективно підтримувати бенефіціара.
Форма I-134 має бути підписана фізичною особою; організації не можуть виступати в якості спонсора у формі I-134. Однак, якщо організація або інша структура надає фінансові або інші послуги бенефіціару з метою підтримання, ця інформація має бути представлена разом з іншими доказами, що подаються разом з формою I-134. USCIS буде враховувати цю інформацію при визначенні здатності спонсора надавати підтримку зазначеному бенефіціару.


5. Чи розглядає USCIS дохід та фінансові ресурси бенефіціара при визначенні достатності форми I-134 спонсора?
Ні. При визначенні відповідності форми I-134, USCIS не розглядатиме інформацію, що стосується доходів або фінансових ресурсів бенефіціара.


6. Потрібно подавати звіт співробітника банку чи достатньо щомісячних виписок з банку?
Обставини кожного спонсора будуть різними. USCIS розглядатиме інформацію, надану спонсором у формі I-134, про всі активи та фінансові ресурси, що демонструють здатність спонсора підтримувати бенефіціара.


7. Скільки коштів має бути у спонсора, щоб він міг фінансово підтримувати бенефіціара?
У кожного потенційного спонсора свої обставини. USCIS вивчить фінансову інформацію, надану спонсором у формі I-134, про всі активи та ресурси. USCIS керується Федеральними рекомендаціями щодо зниження рівня бідності, викладеними Міністерством охорони здоров’я та соціальних служб, як загальним посібником при визначенні здатності спонсора підтримувати бенефіціара протягом терміну дії гуманітарного пароля. Використовуючи Федеральні рекомендації щодо зниження рівня бідності, USCIS вважатиме, що до складу сім’ї спонсора входять всі бенефіціари, зазначені у формі I-134 спонсора, навіть якщо вони не проживатимуть разом з ним.


8. Які види підтримки мають надавати спонсори будь-якому бенефіціару, щодо підтримки якого вони надали згоду?
Спонсори зобов’язуються надавати фінансову підтримку та інші види допомоги бенефіціару протягом усього періоду дії гуманітарного пароля. Перш ніж взяти на себе зобов’язання бути спонсором, вони мають враховувати наступні види підтримки при прийнятті рішення про підтримку бенефіціара. Підтримка бенефіціара включає:
• Зустріч бенефіціара після прибуття в Сполучені Штати та доставку його до початкового місця проживання;
• Забезпечення бенефіціара на період дії пароля безпечним житлом, що відповідає його потребам, а також предметами першої необхідності;
• У разі потреби, допомогу бенефіціару в оформленні необхідних документів для отримання дозволу на працевлаштування, картки соціального страхування, послуг, на які він може мати право тощо;
• Забезпечення надання необхідного медичного обслуговування бенефіціару, а також задоволення його медичних потреб протягом терміну дії гуманітарного пароля; і
• У разі потреби, допомогу бенефіціару з отриманням освіти, вивченням англійської мови, працевлаштуванням та зарахуванням дітей у навчальні заклади.


9. Чи існує будь-яка програма обов’язкового навчання або орієнтації для спонсора, щоб переконатися, що спонсор усвідомлює те, що він погоджується підтримувати бенефіціара, зазначеного у формі I-134, протягом усього терміну перебування бенефіціара в США?
Ні. Уряд не передбачає обов’язкового навчання. Однак Державний департамент співпрацює з Welcome.us, щоб гарантувати, що як новоприбулі, так і приймаючі суспільства мають корисну інформацію для підтримки бенефіціарів після того, як вони отримають гуманітарний пароль в США в рамках програми «Єднання заради України».


10. Чи передбачений механізм координації спонсорів, які особисто не знають громадянина України, з переміщеними українцями, у яких немає нікого, хто міг би їх підтримати?
Уряд США не пов’язує потенційних спонсорів з бенефіціарами. Державний департамент співпрацює з Welcome.us для надання потенційним бенефіціарам та спонсорам інформації про організацію «Єднання заради України». Будь ласка, слідкуйте за оновленнями на сайті Welcome.us, щоб бути в курсі їхньої діяльності щодо підтримки організації «Єднання заради України».

Питання щодо бенефіціарів


1. Чи буде бенефіціар мати право на участь у програмі «Єднання заради України», якщо він є громадянином України та має дійсну гостьову візу США, але тепер знаходиться за межами США по роботі?
Громадянин України, який перебуває за межами США і має дійсну гостьову візу США, все ще може претендувати на отримання гуманітарного пароля в США, якщо USCIS підтвердить відповідність форми I-134, поданої від його імені, і якщо він відповідає іншим вимогам. Отримання гуманітарного пароля в США не тягне за собою автоматичне припинення дії вашої американської неімміграційної візи.


2. Чи можуть діти-громадяни України, які приїхали до США без батьків або законних опікунів, претендувати на участь у програмі «Єднання заради України»?
Діти молодше 18 років, які подорожують без батьків або законних опікунів, не мають права на участь у програмі «Єднання заради України». Діти, які подорожують без батьків або законних опікунів, але прибувають до США для зустрічі з батьками або законним опікуном, можуть замість цього звернутися за отриманням гуманітарного пароля подавши стандартну форму I-131, Заява на отримання проїзного документа.


3. Чи зможуть бенефіціари, які отримали гуманітарний пароль в США після поїздки за програмою «Єднання для України», отримати Дозвіл на зворотний в’їзд?
Так. Якщо бенефіціари, які отримали гуманітарний пароль в США, хочуть отримати Дозвіл на зворотний в’їзд, який дозволить їм з’явитися в порт в’їзду для отримання гуманітарного пароля в США після повернення з поїздки за кордон, вони повинні подати форму I-131, Заява на проїзний документ. Більш детальну інформацію про документи для отримання дозволу на зворотний в’їзд, включаючи інформацію про збори та звільнення від зборів, можна знайти на сайті uscis.gov/I-131.
Зверніть увагу, що видача Дозволу на зворотний в’їзд не гарантує, що особа отримає пароль в США. Окреме дискреційне рішення щодо клопотання про отримання пароля буде прийматися Митно-прикордонною службою США (CBP) після прибуття в порт в’їзду.


4. Чи проходять бенефіціари перевірку перед отриманням дозволу на в’їзд?
Всі бенефіціари програми «Єднання для України» проходять перевірку біографічних і біометричних даних, що проводиться Митно-прикордонною службою США (CBP), перш ніж їм буде видано дозвіл на в’їзд або гуманітарний пароль в США.

Подання форми I-134 в режимі онлайн, Декларація про фінансову підтримку


1. Скільки часу пройде з моменту подачі форми I-134 спонсором до моменту отримання бенефіціаром дозволу на поїздку в рамках програми «Єднання для України»?
Метою USCIS є якнайшвидше розглянути та надати відповідь на форму І-134 спонсора. Після завершення розгляду форми I-134 і підтвердження її відповідності, USCIS зв’яжеться з бенефіціаром і запропонує йому завести обліковий запис в USCIS в режимі онлайн для перевірки біографічних даних, підтвердження статусу щеплень і, якщо застосовано, підтвердження родинних зв’язків між членами сім’ї, які подорожують разом. Це також дозволить USCIS та CBP спілкуватися з бенефіціаром через його обліковий запис. Після того, як бенефіціар підтвердить свої дані, USCIS передасть біографічну інформацію бенефіціара в CBP для розгляду та оформлення дозволу на поїздку. Потім CBP надішле рішення про дозвіл на поїздку назад до USCIS для розміщення в обліковому записі бенефіціара в USCIS. Одержувач має сам вжити відповідних заходів щодо організації поїздки й визначити час свого виїзду в Сполучені Штати. Дозвіл CBP на в’їзд залишається дійсним протягом 90 днів.


2. Чи можна подавати форму G28, повідомлення про появу в якості адвоката або уповноваженого представника, в режимі онлайн разом з формою I-134 чи це буде передбачуваним доповненням до процесу?
Ні. Тепер немає можливості подати форму G-28 разом з формою I-134 в режимі онлайн або використовувати обліковий запис адвоката чи законного представника для подачі форми I-134 від імені спонсора або подачі інформації про дозвіл на поїздку від імені бенефіціара після затвердження форми I-134.
«Єднання для України» – це нещодавно розроблений електронний процес. Нашим пріоритетним завданням є забезпечення того, щоб спонсори, які проживають в США, і бенефіціари могли отримати доступ до онлайн-аккаунта USCIS і користуватися ним.


3. Спонсори не змогли вибрати опцію «самостійно» у доступному на інтерфейсі меню. Це збій в системі?
Опція «самостійно» була відключена для онлайн-подачі форми I-134, оскільки немає можливості для особи підтвердити, що вона фінансово здатна самостійно забезпечувати себе або подати форму I-134 в якості спонсора від свого імені для цілей програми «Єднання для України». У той час як бенефіціари інших програм, крім «Єднання для України», можуть подати форму I-134 від свого імені, в рамках програми «Єднання для України» такої можливості немає, оскільки для цього потрібно, щоб особа, яка проживає в США (не бенефіціар), виступила в якості спонсора і подала форму I-134 від імені бенефіціара.

Медичне обстеження та щеплення



1. Чи потрібно буде надавати в USCIS довідки про щеплення та іншу медичну документацію після прибуття в США?
Бенефіціари мають надати необхідні довідки про щеплення, але їм не потрібно буде завантажувати документацію.


2. Чи зобов’язані вони користуватися послугами цивільного хірурга або будь-якого лікаря?
Бенефіціари можуть отримати необхідні щеплення в будь-якого ліцензованого лікаря або відділі громадського здоров’я. Медичне обстеження на туберкульоз, включаючи тест на вивільнення інтерферону-гамма (IGRA), може бути проведено кваліфікованою лабораторією або департаментом громадської охорони здоров’я штату.

Дозвіл на працевлаштування



1.Чи видається дозвіл на працевлаштування автоматично після отримання гуманітарного пароля?
Ні. Після того, як бенефіціар отримає гуманітарний пароль у США, він має право подати заяву до USCIS на отримання дозволу на працевлаштування на дискреційній основі. Щоб подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування на дискреційній основі, бенефіціар має подати форму I-765, Заява на отримання дозволу на працевлаштування, використовуючи код категорії (c)(11), і сплатити відповідний збір. Бенефіціари можуть подати заяву на звільнення від сплати збору, заповнивши форму I-912, Запит на звільнення від сплати мита, що надається на індивідуальній основі.


2. Чи дозволять особам, які отримали гуманітарний пароль, працювати до схвалення їх форми I-765, Заява на отримання дозволу на працевлаштування?
Ні. Після того, як бенефіціар отримає гуманітарний пароль у Сполучених Штатах, він має подати заяву та отримати дозвіл на працевлаштування на дискреційній основі в USCIS, перш ніж він зможе приступити до роботи. Щоб подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування на дискреційній основі, бенефіціар має подати форму I-765, Заява на отримання дозволу на працевлаштування, використовуючи код категорії (c)(11), і сплатити необхідний збір. На індивідуальній основі бенефіціари можуть подати заяву про звільнення від сплати збору, заповнивши форму I-912.


3. Скільки часу пройде до отримання дозволу на працевлаштування з моменту подачі заяви?
Як правило, USCIS розглядає форми I-765, Заява про надання дозволу на працевлаштування, в порядку їх надходження. Для отримання додаткової інформації про терміни розгляду заяви відвідайте сторінку Терміни розгляду справ.



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

3 thoughts on “Часті питання про програму Uniting for Ukraine

  1. Здравствуйте
    Нужно ли делать ковид вакцинацию при въезде на территорию США? Можно ли устроиться на работу без вакцинации?
    Спасибо

    1. В соответствии с указаниями TSA, в том числе в рамках директивы по безопасности или экстренной поправки, все авиакомпании и другие авиаоператоры должны дополнительно подтвердить соблюдение одного из следующих условий для каждого негражданина, который является пассажиром-неиммигрантом, до посадки на рейс в США из
      другой страны:
      1. подтверждение прохождения полной вакцинации против COVID-19; или
      2. подтверждение освобождения от необходимости выполнения требования о прохождении полной вакцинации
      против COVID-19.

      2. В зависимости от штата можно устроиться на официальную работу без вакцинации от короновируса.

  2. прививалась от кори и полиемилита в детстве, мне 50 лет, инф.о прививках конечно же нет. Что делать в этой ситуации? Спасибо

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *