Чому Марк Цукерберг залишив ТОП-10 найбагатших американців

Особисті статки Марка Цукерберга за рік скоротилися більш ніж удвічі, що не дозволило голові американської соцмережі увійти до ТОП-10 найбагатших американців. Цього року Цукерберг займає 11-е місце.

Вперше з 2015 року засновник Meta Марк Цукерберг не входить до рейтингу 10 найбагатших американців.

З вересня 2021 року Цукерберг втратив більш ніж половину свого статку — запаморочливі $76,8 млн — і перейшов із третього на 11-е місце у рейтингу 400 найбагатших людей США за версією Forbes. З урахуванням котирувань на 2 вересня статки Цукерберга оцінюються в $57,7 млрд. За останній рік ніхто в списку найбагатших американців не зазнав таких збитків, як Цукерберг.

Причиною зсуву Цукерберга з першої десятки стало падіння акцій Meta (раніше відомої як Facebook). З моменту публікації торішнього рейтингу The Forbes 400 акції компанії просіли на 57%. Зазвичай акції технологічних компаній падають одночасно із просіданням ринку, проте Meta обганяє і Nasdaq (мінус 9,8%), і S&P 500 (мінус 13,5%). Тим часом акції Microsoft подешевшали на 14%, акції Alphabet, материнської компанії Google — на 25%, а акції Amazon — на 27%.

Інвесторів відлякує оновлення політики про конфіденційність, яке було прийнято Apple минулого року і яке заважає IT-компаніям відстежувати діяльність користувачів в інших програмах, а це впливає на доходи Meta від реклами. У липні Meta вперше в історії компанії повідомила про зниження квартального виторгу: на 1%, до $28,8 млрд.

«Facebook заробляє головним чином на рекламі, а тепер у нього немає цих даних, ― говорить Марк Згутович, аналітик дослідницької та інвестиційної фірми Benchmark. — Усі ці сигнали зникли, а отже, рекламодавцям важко зрозуміти, чи була кампанія успішною».

Положення Meta посилюється тим, що TikTok переманює рекламодавців, а також прибуткові категорії користувачів в особі зумерів та міленіалів. У лютому Meta вперше повідомила про щоденне скорочення кількості активних користувачів. Як повідомляє The Wall Street Journal, нещодавній внутрішній звіт показав, що створений Meta клон TikTok — Instagram Reels — важко витримує конкуренцію.

У нормальних умовах невелике просідання виторгу було б можна виправити, але Meta робить великі інвестиції у віртуальну реальність і метавсесвіт, а це зменшує операційний прибуток. У 2021 році метаверс-підрозділ компанії Meta Reality Labs зазнав збитків у розмірі $10 млрд. Цукерберг не хоче говорити ні про що, крім метавсесвіту, але інвестори не поділяють його ентузіазму. «Це довгострокові інвестиції, і поки що це скоріше збиткове підприємство», — каже Згутович.

Цукерберг вперше став мільярдером у 2008 році, лише через чотири роки після того, як заснував Facebook. У 23 роки він був наймолодшим на той момент self-made мільярдером і дебютував на 321-му місці в рейтингу The Forbes 400 зі статками $1,5 млрд. До 2011 року статки Цукерберга виросли майже в 12 разів і досягли $17,5 млрд.

Це не вперше, коли статки Цукерберга просідають. Після сумнозвісного IPO Facebook 2012 Цукерберг опустився з 14-го на 36-е місце в рейтингу The Forbes 400. Але це тривало недовго. Наступного року Цукерберг повернув позиції, і досі його статки тільки зростали. Попри низку скандалів, з якими зіткнулася компанія, рекламна машина Facebook стабільно приносила достатньо грошей, щоб вразити інвесторів, і торік статки Цукерберга злетіли до $134,5 млрд — це поки що його рекорд.

Що буде наступного року з Фейсбук?

За оцінками Forbes, майже весь маєток Цукерберга заінвестовано в акції Meta, а значить, він готовий ризикнути довгостроковими перспективами компанії (і своїм величезним багатством) заради метавсесвіту. Поки що неясно, чи подолає він початкові труднощі. Коли минулого місяця Цукерберг запостив селфі в Horizon Worlds, нової соцмережі Meta, заснованої на віртуальній реальності, його висміяли. Пізніше він визнав, що фото було «досить примітивним» і пообіцяв найближчим часом значно покращити графіку. З того часу акції Meta просіли на 8%.

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *