Що своїми постами робить Маск? І для чого?

Хто стоїть за Маском і яка причина його скандальних заяв на рахунок термінового закінчення війни Росії проти України дипломатичним шляхом.

Знаменитий американський підприємець з самого початку війни, розв’язаної Кремлем, підтримував Україну, зокрема постачав ЗСУ безплатно термінали бездротового зв’язку Starlink та забезпечував їхню роботу.

Нещодавно Маск почав висловлювати критичні міркування на рахунок закінчення війни та не перебирає у висловлюваннях. На початку жовтня він запропонував свій план щодо врегулювання війни Росії проти України, в якому пропонувалося визнати Крим російським, а на Донбасі та в окупованих Запоріжжі, Херсоні провести повторні референдуми. Маск відповідав Зеленському, що, як і раніше, активно підтримує Україну, але ескалація війни завдасть величезної шкоди країні та, можливо, всьому світу.

Після цього Маск заявив, що не оплачуватиме обслуговування Starlink і не надаватиме Україні нові термінали для її роботи, запропонувавши це робити Пентагону. Але незабаром був змушений заявити, що продовжить фінансувати Starlink в Україні, попри те, що зазнає збитків.

Адміністрація президента США після слів Маска та звернення SpaceX до Пентагону заявила, що разом із союзниками вивчає можливості для забезпечення України супутниковим зв’язком. Пентагон зараз розглядає можливість оплати послуг Starlink в Україні із фонду «Ініціатива щодо сприяння безпеці України» (USAI), призначеного для надання підтримки українським військовим.

Потім глава Tesla та SpaceX написав у Twitter, що повідомлення про те, що термінали та послуги Starlink були оплачені, не відповідає дійсності. За словами Маска, було сплачено лише невеликий відсоток систем, а до кінця року сума, виділена на це компанією SpaceX, перевищить 100 млн доларів.

«Якщо бути точним, в Україну було відправлено 25 300 терміналів, але зараз лише 10 630 оплачують обслуговування», — написав Маск.

Тим часом у Євросоюзі обговорюють можливість фінансування роботи Starlink в Україні», — повідомив Politico глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс. За його словами, це питання порушив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, і деякі держави підтримали його. Які саме не уточнюється. За даними джерел Financial Times, Боррель доручив розробити план забезпечення інтернет-покриття в Україні. Брюссель, за даними FT, вивчає можливість укладання договору зі SpaceX та створення фонду для оплати терміналів Starlink.

На початку жовтня українські військові почали скаржитися на збої у роботі Starlink, яка використовується ними для комунікації один з одним, отримання розвідданих та управління безпілотниками. Financial Times повідомляє, що відключення деяких терміналів супутникової системи призвели до «катастрофічних» наслідків в останні тижні.

«Що стосується того, що відбувається на полі бою, то це засекречено», — відповів ЗМІ на скарги ЗСУ Маск. Він також повідомив, що регулярно спілкується із міністром цифрової трансформації України Михайлом Федоровим.

Потім мільярдер писав про загрози ядерної війни, про те, що Росія та НАТО можуть знищити один одного за пів години. І висловив жаль, що намагається зупинити ядерну війну, але зазнає невдачі.


Що означає інформаційна війна Маска?

Маск — епатажний мільярдер і часто стає героєм скандалів, зокрема й у соціальних мережах. Тож, можливо, він просто вирішив хайпанути на тему України та ядерної війни чим явно виграє на коливаннях акцій тої ж «Тесли». Можливо вирішив показати себе миротворцем, хоч розумів, що його план ніхто реалізовувати не буде. Маск явно не очікував, що його ідеї викличуть таку агресивну реакцію українців. Образи з боку дружини Подоляка та дипломата Мельника давали йому підстави припинити постачання терміналів Starlink негайно. Таким чином, він опинявся б і в центрі уваги суспільства, і позбавлявся фінансового навантаження, розуміючи, що війна в Україні затягується на роки. А ще система Starlink розпочала збої при роботі в Україні. У будь-якому випадку, проблеми в роботі Starlink – це погана реклама для бізнесу Маска. І абстрагуватися від війни в Україні у цій ситуації розумно для користі великого бізнесу. Крім того, зараз Маск знаходиться під слідством федеральної влади США у зв’язку з його заявкою на придбання соціальної мережі Twitter», — повідомляє Daily Mail. Які органи можуть проводити розслідування щодо американського мільярдера, залишається неясним.

Ілон Маск — найбагатша людина на планеті, його статки оцінюються у 219 мільярдів доларів. І, можливо, він робить все це далеко не заради того, щоби просто зловити хайп. 2022 року Маск заявив, що голосуватиме за республіканців, хоча раніше підтримував демократів. Деякі політологи одразу записали Маска до «трампістів». Не факт, що це так, але йому вочевидь не подобається правління адміністрації нинішнього президента США Джо Байдена. На думку Маска, в адміністрації експрезидента США Дональда Трампа була велика кількість людей, які «ефективно досягали цілей», а Демократична партія «надмірно контролюється профспілками та судовими адвокатами, особливо юристами».

Чому саме напередодні проміжних виборів до Сенату США Маск порушив тему України та загрози ядерної війни?

Республіканці сподіваються здобути більшість у Сенаті, що значно ускладнить життя адміністрації Байдена. Республіканці ж, зокрема експрезидент США Дональд Трамп, часто критикують демократів за позицію щодо постійної допомоги Україні. Українська тема вже давно стала внутрішньополітичною для США.

Що своїми постами робить Маск?

Він пише, що війна Росії в Україні може перерости в ядерну війну. Він каже, що треба домовлятися вже дипломатичним шляхом шляхом ціною окупованих українських територій. І багато хто з тих, хто його читає, замислиться: може, він правий? І ці люди точно не проголосують за демократів, які заявляють про беззастережну підтримку України. Адже найбагатша людина каже, що може бути ядерний армагедон. А можливо, гра Маска — це страховка на майбутнє: коли республіканці візьмуть владу в Сенаті, вони зможуть порушити тему, що на Маска тиснули, щоб той не припиняв надавати допомогу Україні. А можливо, все набагато глобальніше. І у своїх постах Маск висловлював думку якоїсь частини економічної еліти, яка боїться, що все надто далеко зайшло і їх великий бізнес опиниться в небезпеці.

Низка економічних аналітиків очікують у 2023 році симбіоз енергетичної та продовольчої криз плюс стагнацію світової економіки як у 1970-х роках, помножену на війну Кремля в Україні та купу військових конфліктів, які тліли довгі роки. А все це погано для бізнесу, окрім того бізнесу, який виробляє зброю.

Бізнесменам потрібна стабільність. А у світі, де відбувається криза за кризою та розгоряються десятки конфліктів, про неї не може бути й мови. Всесвітній хаос є згубним для чинної світової системи. Є побоювання, що у війну вступить НАТО, тоді з боку РФ почнеться рух на початок ядерної війни. Зважаючи на те, як світові ЗМІ накручують громадську думку щодо ймовірності застосування ядерної зброї, у світі не виключають такого розвитку подій. І зрозуміло, що багатьом великим бізнесменам це не подобається. Вони не хочуть втратити все через війну Росії проти України. Ну а Маск поки «пробиває ґрунт» та висловлює їхню думку. У будь-якому разі інформаційні атаки Маска — вагомий сигнал.



Світлини з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *