За минулий рік 21 поліціянт у США був звинувачений у вбивстві під час виконання обов’язків 

Це стало найвищим показником за один рік, згідно з базою даних Університету Боулінг-Грін у штаті Огайо.

Дані за останні 5 років: 16 офіцерів було притягнуто до відповідальності у 2020 році; 12 у 2019; 10 у 2018; та 7 у 2017 році.

Щороку американська поліція вбиває близько 1000 осіб по всій країні, згідно даних Mapping Police Violence, — організації, яка збирає дані щодо застосування сили поліцією. 

Згідно з результатами наукової роботи, проведеної професором кримінальної юриспруденції Філіпом Стінсоном, за минулий рік лише 21 з числа поліціянтів у США було звинувачено у вбивстві при виконанні обов’язків (у 2020 році – таких було 16). Щоб зрозуміти багато це чи мало, достатньо привести загальну цифру смертей від рук покликаних «служити та захищати» офіцерів.

Кількість осіб, застрелених поліцією в США з 2017 по 2021 рік, за расовою приналежністю. Джерело

Так, згідно зі статистикою, що ведеться останні сім років газетою The Washington Post, в середньому від поліцейських куль гине від 900 до 1000 з лишком громадян на рік. Згідно з висновками Стінсона, лише у двох відсотках подібних випадків американське правосуддя вбачає провину працівників поліції. Всі інші інциденти, що закінчилися смертю для американських громадян, які зіткнулися в конфлікті з правоохоронцями, у ході внутрішніх розслідувань і прокурорських перевірок визнаються легітимними й не мають кримінальних наслідків для поліцейських. 

За даними Mapping Police Violence, лише торік у США від рук служителів закону загинуло 1127 людей. При цьому майже третина вбитих виявилися афроамериканцями при тому, що їхня загальна частка населення країни не перевищує 13 відсотків. Усі спроби на законодавчому рівні зупинити «епідемію поліцейського насильства» — так поточний стан справ у США схарактеризувала речник палати представників конгресу Ненсі Пелосі — закінчуються безрезультатно. 

Світлина: Shutterstock

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *