Американську баскетболістку Брітні  Грайнер обміняли на Віктора Бута

Американську баскетболістку Брітні Грайнер звільнено з в’язниці. Її обміняли на російського підприємця Віктора Бута.

Як повідомило МЗС Росії, обмін відбувся сьогодні в аеропорту Абу-Дабі.

Віктора Бута і Брітні Грайнер помилували перед обміном в Абу-Дабі, тому вони не повинні відбувати частину покарання у своїх країнах.

Білий дім заявив, що Джо Байден виступить з екстреним зверненням із цього приводу.

Джо Байден написав у Twitter, що поговорив із пані Грайнер телефоном. «Вона у безпеці. Вона у літаку. Вона на шляху додому», — додав президент.

Віктор Бут – російський підприємець, який володів авіакомпанією Air Cess Liberia. Наприкінці 1990-х США почали розслідувати діяльність Віктора Бута. Він неодноразово згадувався у доповідях Радбезу ООН, Amnesty International та Держдепартаменту США як один із найбільших постачальників зброї до Африки в обхід санкцій ООН. У 2012 році його засудили до 25 років ув’язнення в США за незаконну торгівлю зброєю та підтримку тероризму.

Брітні Грайнер з 2015 до 2022 року виступала за російський баскетбольний клуб «УГМК Єкатеринбург». У 2016 та 2020 роках виграла Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро та Токіо у складі американської збірної. 2018 року перемогла на чемпіонаті світу в Іспанії. Баскетболістку затримали у лютому 2022 року в аеропорту Шереметьєво. Її звинуватили у контрабанді наркотиків через провезення електронних сигарет із гашишною олією. Дівчину засудили до 9 років колонії та штрафу 1 млн руб.

14 листопада в Анкарі зустрілися голова Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергій Наришкін та директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США Вільям Бернс. Серед іншого, вони обговорили можливість обміну ув’язненими. Останній обмін ув’язненими між США та РФ відбувся наприкінці квітня цього року. Тоді російського льотчика Костянтина Ярошенка, засудженого в США на 20 років ув’язнення, обміняли на американця Тревора Ріда, який отримав у РФ 9 років колонії за бійку з поліціянтами.

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *