ФРС США вперше за багато років повідомила про операційні збитки

Федеральна резервна система (ФРС) США повідомила про свої перші операційні збитки за багато років», передає Bloomberg.

Дані ФРС показують, що станом на 5 жовтня операційний збиток становив мінус $2,9 млрд. Експерти попереджають, що збитки американського центробанку продовжать зростати на тлі падіння попиту на держоблігації та підвищення процентних ставок.

Агентство зазначає, що це різкий поворот для американського центробанку, який отримав мільярди додаткових процентних доходів за роки, що минули після фінансової кризи. Будь-які операційні збитки ФРС означають, що вона перераховуватиме менше грошей до скарбниці США», — нагадує Bloomberg. За його оцінкою, це драматичне зрушення для економіки. Центральний банк посилив боротьбу з підвищенням цін, виплачуючи додаткові відсотки за банківськими резервами та через механізм угоди про зворотний викуп (RRP).

За словами колишнього трейдера відділу відкритих ринків ФРС та засновника блогу Fed Guy Джозефа Вана, процентні витрати ФРС збільшуються з кожним підвищенням ставки — вона виплачує відсотки банкам та контрагентам за RRP. «Підвищення ставки на 75 базисних пунктів у вересні призвело ФРС до операційних збитків. З огляду на очікування ФРС щодо подальшого зростання ставки операційні збитки, ймовірно, значно збільшаться в найближчі місяці», — сказав Ван. За його словами, перехід до операційних збитків – рідкісне явище для центробанку.

За роки після світової кризи ФРС заробила понад $1 трлн, які вона перерахувала до Скарбниці. Втрати ЦП — «не привід для занепокоєння», вони не суттєво впливають на грошово-кредитну політику і мають, швидше за все, тимчасовий характер», — пояснює експерт. «ФРС не може розоритися й операційні збитки зникнуть, коли ФРС знизить ставки під час наступного спаду. Однак бачення збиткового ФРС не дуже хороше», — зазначив Ван.

ФРС почала підвищувати ставку в березні, з нульових значень (0–0,25%), це сталося вперше з 2018 року. Паралельно з червня вона здійснює «кількісне посилення» (quantitative tightening, QT) — розпродає з балансу іпотечні та казначейські облігації, щоб прибрати з ринку «зайву» ліквідність в умовах розгону інфляції. При цьому ФРС та її голова Джером Пауелл піддаються критиці через те, що досить довго не реагували на зростання цін, вважаючи підвищену інфляцію тимчасовим явищем, а тепер різке посилення монетарної політики може призвести до рецесії.

Інвестбанки знизили прогноз щодо прибутку найбільших американських компаній на 34 млрд доларів

Майбутній сезон корпоративної звітності навряд чи спричинить позитивну реакцію з боку фондового ринку США.

Прибутки американських компаній, акції яких входять до розрахунку фондового індексу Standard & Poor’s 500, у середньому зросли на 2,4% у третьому кварталі», — прогнозують опитані FactSet аналітики. Для порівняння: ще на початку липня передбачалося підвищення на 9,8%. Тим часом середній показник підвищення прибутку у тієї дуже незначної кількості компаній, які вже опублікували звітність, становить лише 0,4%», — зазначає The Wall Street Journal. Котирування акцій приблизно 75% компаній, що звітували, знизилися після виходу квартальних результатів, у тому числі темпи падіння цін паперів FedEx Corp., CarMax Inc., Nike Inc. та Carnival Corp. вимірювалися двоцифровими числами.

«Я б сказала, що картина, яку вони малюють, не дуже хороша», — зазначила старший аналітик з акцій США в UBS Global Wealth Management Надя Ловелл.

Інвестбанки Волл-стріт за останні три місяці знизили прогноз прибутків найбільших американських компаній на 34 млрд доларів», — пише Financial Times. На цей момент вони прогнозують найслабші темпи зростання прибутків компаній індексу S&P 500 з часів третього кварталу 2020 року, на який припав пік пандемії COVID-19. Фондовий ринок, увагу якого останнім часом зосереджено в основному на боротьбі Федеральної резервної системи з інфляцією, вже дуже скоро побачить, як підвищення відсоткової ставки вплинуло на прибуток компаній. S&P 500 впав на 24% з початку поточного року, у тому числі через посилення грошово-кредитної політики ФРС, при цьому інвестори намагаються оцінити стійкість корпоративних прибутків та проводять перегляд справедливої ​​вартості акцій.

Черговий сезон квартальної звітності, який по-справжньому стартує наприкінці цього тижня, дасть найширше уявлення про те, як виживає бізнес у нинішніх умовах, оскільки витрати продовжують зростати, вищі ставки загрожують попиту, а зміцнення долара скорочує доходи, що отримуються з-за кордону. При цьому понад 60% експертів з 724, які брали участь в опитуванні MLIV Pulse, очікують, що майбутній сезон звітності викличе зниження S&P 500. Такий результат підкреслює побоювання Волл-стріт, що навіть після сильного розпродажу акцій цього року в котируваннях, як і раніше, не закладено всі ризики, пов’язані з агресивним посиленням політики ЦП, оскільки інфляція залишається стабільно високою.

Перспективи навряд чи покращаться найближчим часом, оскільки ФРС неухильно підвищує ставки, що, ймовірно, обмежуватиме економічне зростання та підйом корпоративних прибутків», — пише агентство Bloomberg. «Ключовими ризиками в третьому кварталі були криза вартості життя, що впливає на попит на споживчі товари, і вища заробітна плата, що знижує прибутки компаній»,- вважає голова відділу стратегій на фондовому ринку Saxo Bank A/S Пітер Гарнрі.

Близько половини респондентів очікують на погіршення оцінки вартості акцій у найближчі кілька місяців. З них 70% припускають зниження середнього показника «ціна/очікуваний прибуток» (P/E) у компаній із S&P 500 до 14, що стане мінімумом за два роки, а чверть опитаних передбачає падіння до 10 — мінімуму з 2008 року. На даний час показник знаходиться на рівні 15,9, середній рівень за останні 20 років становить 15,7″, — згідно з даними FactSet.

Попри погіршення прогнозів корпоративних прибутків останнім часом, деякі інвестори вважають, що вони все одно залишаються надто райдужними. Середній прогноз збільшення прибутку компаній із S&P 500 у 2023 році становить 7,8%, попри посилення побоювань щодо можливості рецесії в американській економіці», — зазначає WSJ.

«Прогнози, як і раніше, вищі, ніж можна очікувати, бачачи реальну ситуацію, — зазначає головний виконавчий директор Schwab Asset Management Омар Агілар. — Нема потреби в різкому зниженні прогнозів, але якщо ФРС досягне успіху в придушенні попиту в економіці, це з ймовірністю буде відображено в результатах компаній у першій половині наступного року».

Також на цьому тижні буде опубліковано дані про інфляцію в США. Ця інформація може стати дуже важливою для розуміння подальших кроків ФРС», — зазначають експерти. Наразі трейдери вважають, що центральний банк підвищить ставку ще на 0,75 процентного пункту за підсумками листопадового засідання, згідно з даними CME FedWatch. «Прибули важливі. Але наскільки прибутки є маяком для майбутнього ринку? Ні, цього кварталу вони менш важливі. Інфляція – це номер один, два та три серед найважливіших даних», — вважає керівник відділу інвестиційних стратегій Bernstein Private Wealth Management Алекс Чалофф.



Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *