Що робити далі в США, якщо ви приїхали за програмою Uniting for Ukraine

Поради про те, що потрібно зробити насамперед після переїзду до США. Що важливіше – знайти житло, роботу, зробити медичну страховку чи купити телефон?

Розповідаємо про те, що необхідно мати для того, щоб приїхати до США за програмою U4U, а також про перші кроки та документи, які слід зробити одразу після приїзду в Америку.


Мобільний зв’язок та інтернет

Насамперед вдразу після приїзду потрібно купити сімку або телефон, наприклад Prepaid. Prepaid – це мобільний телефон, який коштує 10-20 доларів, можна купити його в будь-якому супермаркеті. І до цього телефону купується SIM-картка, безліміт коштуватиме в районі $50 на місяць. Під’єднати Інтернет — $60-70 на місяць.

З усіх питань щодо зміни статусу та перебування в США ви можете звертатися у Службу громадянства та міграції США за телефоном гарячої лінії 8003755283.

Social security номер

Як тільки ви приїжджаєте, гуглимо closest social security office — найближчий офіс social security, де ви знаходитесь, вказуєте в Google адресу. Ідіть туди, краще з ранку, за 20 хвилин до відкриття. Берете номерок у черзі, сідайте, чекаєте своєї черги. Зі своїми документами кажіть, що вам потрібно зробити social security номер, таку-то адресу і до речі, там же можна взяти папір, що у вас вже є номер, і ви в процесі отримання і з цим буде менше проблем у пошуку роботи.

Найшвидше отримати права
Якщо ви приїхали в Нью-Йорк, і живете в Брукліні, або Брайтон-Біч, або якийсь інший мегаполіс як Сан-Франциско, Лос-Анджелес, майте на увазі — у всіх мегаполісах досить добре розвинена система громадського транспорту. І машина на перший час там буде тягарем, як не дивно через високі ціни на страховку та обмаль паркінгу. Якщо ви купите щось б/ушне, якщо це на східному узбережжі, де більша вологість, тобто Нью-Йорк і т.д., машини там швидко іржавіють. Тобто, якщо купувати бу машини, то краще купувати їх з Каліфорнії, де сухий клімат, де немає іржі, і машини 60-х років там стоять, як нові.

Медична страховка

Медичні послуги в США дорогі, тому краще придбати страховку. Це може зробити кожен, хто перебуває в США легально. Якщо ви біженець, знаходитеся під тимчасовим захистом тощо, можете купити приватну страховку Health Insurance Marketplace. Повний список іноземців, які можуть купити цю страховку, є тут.

Ціна залежить від типу й тарифного плану страховки. У середньому це $250–350 на місяць на одного дорослого. Бідним верствам населення страховку оплачує держава за програмою Medicaid. Ще її можуть отримати біженці, ті, хто просить притулок, вагітні жінки. Діти можуть отримати страховку CHIP.

Саму базову страховку слід купувати всім, тобто, щоб у ній, як мінімум, покривалася emergency room, це, тобто, якщо вам треба поїхати до шпиталю, щоб отримати допомогу, якщо ви впали та вивихнули руку, або у вас напад астми. Щоб ви могли поїхати в emergency room, і вам там щось вкололи, зашили все, інакше поїздка до emergency room може закінчитися ціною у $30000. Якщо ви не купили страховку, буде близько 200-300 доларів штраф наприкінці року із податків.

Страховка в США покриває лише частину витрат. Ось як нею скористатися:

  1. Прийти в лікарню.
  2. Подати в реєстратурі страховку – туди запишуть необхідну інформацію.
  3. Піти на прийом до лікаря.
  4. Після прийому вам скажуть, чи потрібно щось доплачувати.

Залежно від типу вашого поліса ви можете звертатися або в конкретну мережу клінік, або самостійно вибирати, де лікуватися.

Більше про те, як працює страховка в США, є тут.


Рахунки у банку

Необхідно відразу після отримання social security номер відкрити рахунок у місцевому банку та отримати кредитку. Ось що для цього потрібно:

  • ваша контактна інформація: ім’я, адреса та номер телефону;
  • принаймні два документи, які підтверджують особу, наприклад, дійсні водійські права та паспорт;
  • номер соціального страхування або індивідуальний ідентифікаційний номер платника податків (ITIN), який ви отримали в США;
  • рахунок за комунальні послуги з поточною адресою;
  • депозит готівкою – зазвичай від $25 до $100.

Вимоги можуть відрізнятися залежно від штату чи фінансової установи. Не всі банки можуть відкривати рахунки нерезидентам країни.

Житло

Найдешевший варіант знайти житло в США – орендувати місце в хостелі. Ціна за ліжко у спільній кімнаті стартує від $20–35 за ніч. Це може бути проміжним варіантом, доки шукаєте квартиру чи кімнату.

Щоб орендувати кімнату або квартиру, іноземець має показати:

  • паспорт;
  • підтвердження, що ви можете оплачувати житло, наприклад, пропозицію роботи;
  • декларацію про доходи іноземців – нерезидентів США.

Ще бажано, але необов’язково мати рекомендації від попередніх власників, у кого ви винаймали житло, та номер соціального страхування США.

Шукати квартири можна на:

Ще можна робити запити в тематичних Facebook-групах, наприклад, «Українці в США». Або знаходити подібні групи в конкретному місті або штаті, де ви перебуваєте.

Робота

Заяву на отримання дозволу потрібно подати до Служби громадянства та міграції. Це можна зробити поштою, а в деяких випадках – онлайн. У другому випадку треба зареєструватися тут. Результат приходить протягом кількох тижнів.

Для подання потрібно:

  1. Заповнити форму I-765.
  2. Додати документи, що підтверджують ваш статус, наприклад, те, що ви знаходитеся під тимчасовим захистом.
  3. Додати свої фото.
  4. У деяких випадках сплатити збір.

Дозвіл на роботу в США схожий на водійські права. Власники картки можуть показати його роботодавцям, щоб підтвердити своє право на працю. Усі компанії в США повинні вимагати підтвердження імміграційного статусу або права на роботу, коли наймають нового працівника.

Більше про те, як отримати дозвіл на роботу, є тут.

Ось декілька сайтів, де можна шукати вакансії в США:

Курси англійської мови

Тут ми зібрали підбірку безкоштовних онлайн-курсів англійської мови. Якщо ви хочете вчити мову на офлайн-заняттях, можете шукати школу у своєму місті. Наприклад, тут або тут. Їхня ціна стартує від $245 за курс.

Куди звернутися по допомогу в США

Якщо вам потрібна юридична консультація, ви можете звернутися до:

вул. Брод, 75, 31-й поверх, Нью-Йорк 10004. Телефон: +12128455200;

вул. 15-та, 805, NW, офіс 900, Вашингтон, DC 20005-2207. Телефон: +12025475692;

вул. Вілшира, 3680, Ste PO4-414, Лос-Анджелес, CA 90010. Телефон: +12132942648.

151 West 30th Street, 10-й поверх, Нью-Йорк 10001. Телефон: +12127602554 (ext.) 481.

Гаряча лінія: 8003755283.


Світлини з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *