Найбільші нафтові компанії США домовилися різко збільшити видобуток сировини

Американський сланець повертає крани вгору.

Американські сланцеві компанії готуються дружно «повернути крани» і різко збільшити постачання нафти, щоб допомогти адміністрації Джо Байдена впоратися з енергетичною кризою в країні та у союзників.

З топменеджерами добувних корпорацій досягнуто домовленості про суттєве збільшення видобутку нафти найближчими місяцями», — про це повідомив в інтерв’ю Yahoo News спецпредставник Білого дому з енергетики Амос Хохштайн.

За його словами, до кінця року американська нафтова промисловість додасть на ринок від 0,8 до 1 млн барелів додаткових щоденних поставок.

Зараз США видобувають 11,9 млн барелів на добу і займають перше місце у світі. На піку, у листопаді 2019 року, виробництво нафти в Штатах досягало майже 13 млн барелів на день, після чого обвалилося на тлі пандемії до 9,7 млн барелів на добу і повільно відновлюється з того часу. За останній рік американські нафтовики додали 600 тисяч барелів до щоденного видобутку. Але після домовленостей із Білим домом різко збільшать темп. У результаті загальне виробництво нафти США може повернутися до рекордної позначки.

Додатковий видобуток, за словами Хохштайна, замінить нафту, яка зараз надходить зі стратегічного резерву палива. Державні американські сховища були розпечатані у квітні, і з того часу Байден авторизував продаж 180 млн барелів, з яких 125 млн вже реалізовані, а 70 млн — надійшли кінцевим споживачам. У вівторок Білий дім оголосив про додатковий продаж 20 млн стратегічних барелів, наголосивши, що вони підуть як внутрішній ринок, так і на експорт.

Продажі будуть здійснюватися з трьох площадок SPR: до 9,6 млн барелів — з West Hackberry, до 7,6 млн барелів — з Big Hill, до 2,8 млн барелів — з Bryan Mound. Заявки прийматимуться до 2 серпня. Контракти з компаніями, яким відвантажуватиметься паливо, відомство рекомендує укласти не пізніше 11 серпня.

Ці обсяги входять до оголошеного США у березні плану з реалізації нафти в обсязі 1 млн барелів на добу протягом шести місяців із SPR для боротьби з високими цінами на паливо та перебоями у постачаннях.

Раніше США продали з резервів 90 млн барелів нафти: 50 млн барелів з постачанням у травні та червні, ще 40,1 млн барелів — з постачанням у липні та серпні.

Американські енергоносії потрібні Європі, яка переживає безпрецедентний газовий голод, стрибок цін на електроенергію та готується до повного ембарго на нафту з Росії. «Сталося те, чого ми найбільше боялися», — заявив CNN чиновник адміністрації Байдена, коментуючи газовий демарш «Газпрому», який скоротив постачання до Європи до мінімуму з кінця 1970-х років.

За словами джерел CNN, у Білому домі стурбовані, що вакханалія на європейському газовому ринку потягне вгору ціни й в США. Щоб вивчити можливості розв’язання проблеми, Хохштайн із делегацією чиновників вирушив на переговори до Брюсселя та Парижа, куди одночасно прибув до візиту спадковий принц Саудівської Аравії Абдулазіз бен Сальман. Із саудитами США вдалося домовитися про збільшення видобутку нафти, хоча рішення ще не стало публічним і має бути оформлене на засіданні ОПЕК+ на початку серпня.

Саудівська нафта, тим часом уже тече до Європи в рекордних обсягах — понад 1 млн барелів на добу надійшло трубопроводом Sumed, що проходить через Єгипет і дублює Суецький канал. З початку року ці поставки зросли майже вдвічі, а їх обсяг близький до рекордного в історії. Більше саудівської нафти ЄС купував лише під час цінової війни квітня 2020 року.

Сполучені Штати також дозволили постачати венесуельську нафту до ЄС, щоб замінити імпорт сировини з Росії. Відповідний дозвіл надала адміністрація президента США Джо Байдена.

Світлина з відкритих джерел

News Reporter
У медіа з 2017 року. Писала для https://inpoland.net.pl/. Слідкую за подіями у світі від технологій до економічних і соціальних процесів, суспільно-політичного життя та геополітичної ситуації. Закінчила ЛНУ ім. Івана Франка за спеціальністю історія. Зараз у Львові, 7 років жила у Варшаві. Люблю книги, кіно, активний відпочинок та свою роботу.

1 thought на “Найбільші нафтові компанії США домовилися різко збільшити видобуток сировини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *